Pakolaispuheillaan kuohuttanut Timo Ihamäki ei aio erota

Kokoomuspiireissä Ihamäen lausuntoja pakolaisten vastaanottamisesta pidetään niin rasistisina, että ryhmäjohto haluaa sanoutua niistä irti. Ihamäki itse pitää puheitaan asiallisina. Ehkä he ovat puuttuneet siihen, että minä haluaisin terveitä ja nuoria ihmisiä - se on toive, mutta minähän en valintaa tee, Ihalainen muistuttaa.

Kotimaa
Timo Ihamäki.
Niko Rönkkö / Yle

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) on hämmentynyt puheidensa nostattamasta kohusta.

Ihamäki on ehdottanut, että Heinola ottaisi 100 kiintiöpakolaista paikatakseen asukasvajettaan. Heinolalla on kova tarve rikkoa 20 000 asukkaan raja, jotta terveyspalvelut saadaan jatkossakin järjestää omin voimin.

- Jos asiaa halutaan nopeasti korjata, se tapahtuu pakolaisten avulla, Ihamäki tiivistää.

Miksei tällaisesta asiasta voi hyötyä molemmat osapuolet? Heinola saisi asukasluvun täyteen ja pakolaiset turvallisen ympäristön.

Timo Ihamäki

Hän korostaa tehneensä ainoastaan ehdotuksen, jota päättävät elimet voivat punnita.

- Sen kun arvostelevat, minä olen vain tehnyt ehdotuksen. Miksei tällaisesta asiasta voi hyötyä molemmat osapuolet? Heinola saisi asukasluvun täyteen ja pakolaiset turvallisen ympäristön.

Asukaslukutoimikunnassa pakolaisasiasta oli keskusteltu ja asia piti viedä virkamiesvalmisteluun. Muut toimikunnan jäsenet ovat kuitenkin pesseet kätensä Ihamäen ehdotuksesta.

- Onko siinä kohtaa nukahdettu? Kyllä minä luettelin ne kaikki kohdat siinä eikä kukaan pistänyt vastaan, Ihamäki näpäyttää.

Rasismisyytökset yllättivät

Valtuustoryhmän puheenjohtaja lkka Jaakkola (kok.) kehottaa Timo Ihamäkeä eroamaan valtuuston puheenjohtajan paikalta. Varsinaista ehdotusta enemmän tunteita ovat kuumentaneet Ihamäen perustelut ja häntä on syytetty rasismista.

- Rasismista, se on yllättävää? Meillä vaaliohjelmassa oli selvästi yksi pykälä, että pakolaisiin suhtaudutaan myönteisesti ja kotoutumiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. En tiedä, millä tavalla olen puheenjohtajamme mielestä rikkonut kokoomuslaista henkeä, Ihamäki hämmästelee.

Esimerkiksi Yle Lahdelle Timo Ihamäki totesi tiistaina, että Heinolaan yritetään saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia. Ihamäki ei pidä kommenttejaan epäasiallisina.

Mieluummin minä otan terveitä kuin sairaita.

Timo Ihamäki

- Minusta ne ovat kovin asiallisia. Ehkä he ovat puuttuneet siihen, että minä haluaisin terveitä ja nuoria ihmisiä. Se on toive, mutta minähän en valintaa tee, vaan maahanottoviranomainen. Mieluummin minä otan terveitä kuin sairaita.

Ihamäki ei eroa vapaaehtoisesti

Osa on myös tyrmistynyt siitä, ettei Ihamäki perustellut kiintiöpakolaisten ottamista ollenkaan humanitäärisillä syillä.

- Sanoisin, että humanitäärinen syy on se, että otetaan pakolaisia pois sodan jaloista, rauhallisempiin oloihin elämään. Humanitääriset aspektit ovat siinä kovasti mukana, Ihamäki vakuuttaa.

Valtuuston puheenjohtaja tyrmää kaikki häntä kohtaan esitetyt syytökset eikä aio erota puheenjohtajan paikalta.

- En minä ainakaan vapaaehtoisesti eroa tämän asian takia. Minähän olen tehnyt kymmeniä ehdotuksia, miten tehdä Heinolasta parempi tai huonompi. Minä olen ollut valtuustoryhmän jäsen 47 vuotta.