"Musiikki olis kivaa välkällä!" - näin lapset parantaisivat koulujen viihtyvyyttä, jos saisivat päättää

Ajankohtainen kakkonen järjesti koululaisille avoimen chatin, jossa keskusteltiin koulujen tiloista ja välituntien meiningistä. Kommenteissa toivottiin koulujen pintoihin pirteitä värejä, toimintaa välitunneille sekä koulutiloihin rentoja oleskelutiloja.

internet
linnainmaa 2
Ajankohtainen kakkonen järjesti koululaisille avoimen live-chatin, jossa pohdittiin koulujen viihtyvyyttä. Kuvassa Tampereen Linnainmaan koulun oppilaita chattaamassa.Suvi Salonen / Linnainmaan koulu

Ajankohtaisen kakkosen live-chat keräsi Ylen sivuille eri puolelta Suomea tulevia koululaisia. Paikalla oli ainakin kouluja Orimattilasta, Kokkolasta, Tampereelta, Helsingistä ja Haapavedeltä. Keskustelu kävi vilkkaana ja sitä hallitsi rento meno.

Koululaiset olivat yksimielisiä siitä, että koulujen tilat ja välitunnit kaipaavat muutosta.

- Ei välitunnit piristä koulupäivää, kun seistään vaan katoksessa ja jäädytään! kirjoittaa nimimerkki amalia.

Oppilaat toivovat välitunneille lisää koulun yhteisiä tapahtumia.

- Ku välituntisin on toimintaa ni jaksaa koko päivän! :) kirjoittivat Marsu,** Iina** ja Ansku.

Väriä, mukavuutta ja rentoutta koulun tiloihin

Kannatusta sai esimerkiksi Ajankohtaisen kakkosen tiistai-illan lähetyksessä näytetty Haapaveden yläkoulun opettajien järjestämä flashmob-tanssitapahtuma.

Musiikkia toivottiin koulun välitunneille ja käytäville muutenkin lisää. Esimerkiksi nimimerkki *Scenequeenxandrette *ehdotti, että käytäville pitäisi saada kuulumaan radiokanava joka päivä. Kanavan valinnasta äänestettäisiin koulussa.

Oppilaat toivoivat koulun pintoihin myös enemmän pirteitä värejä. Mukavia penkkejä pihalle ja käytäville toivottiin useassa kommentissa. Sisätiloihin toivottiin oppilaille rentoa oleskelutilaa.

- Jos koulun tilat eivät ole viihtyisiä, niin ei kukaan jaksa olla koulussa. Sehän on ihan sama ku menisit harmaaseen huoneeseen täynnä rautaa ja yrittäisit viihtyä! kirjoitti nimimerkki Jensku:).

Koululaiset kertoivat, että uusiin hankintoihin liittyy myös ongelmia.

- Ei oo mitää järkee ostaa uutta tavaraa ulos ku kaikki hajottaa ne viikossa, kertoivat** Emmi** ja Jonna.

Kenen ääni koulussa kuuluu?

Oppilaiden mielestä heidän mielipiteitään ei kuunnella koulussa. Koulun asioista kysytään usein kyselylomakkein, joka ei tunnu oikealta tavalta vaikuttaa.

- Kyselylomakkeista olis hyötyä jos ne luettais...! kirjoitti** Aili XD**.

Nimimerkki** Sumppa** ehdotti, että vanhanaikaisista lomakkeista luovuttaisiin.

- Niitä ei lueta ja menee varmaan vaan silppuriin! Voimme ilmaista mielipiteemme suullisesti!

Kouluissa oppilaiden ääni kuuluu lähinnä oppilaskunnissa. Usean keskustelijan mielestä se on väärin. Oppilaskunta ei välttämättä pysty vaikuttamaan koulun asioihin tai se päättää turhista asioista, jotka eivät edusta muiden oppilaiden ajatuksia.

- Oppilaskunnan pitäisi enemmän päättää oppilaiden mukavuuksista. Ei siitä, että "vaihdetaanko tuo vai tuo lamppu?" Vaan vaikka tuleeko penkkejä ja minne, kirjoittaa Jensku.

Koululaiset haluavat opinahjoonsa uusia vaikuttamistapoja.

- Pitäis järjestää joku äänestysjuttu jossa oppilaat sais ehdottaa mitä oppilaskunnassa pitäs päättää, pohtivat Jenna *ja *Pihla.

Peruskoulurempan seuraava juttu käsittelee kouluruokaa. Katso juttu Ajankohtaisesta kakkosesta, tiistaina 28.1. TV2:lla klo 21. Voit osallistua keskusteluun myös Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)tai aiheeseen liittyvällä kuvalla Instagramissa tunnisteella #peruskouluremppa.

Seuraava live-chat järjestetään keskiviikkona 29.1. klo 12.15 Ylen sivuilla.