Risto Autio näkee eduskuntatyössä teatterin aineksia

Eduskunnan suuri sali on suuri näyttämö. Kun paikalla ovat tv-kamerat, kansanedustajista tulee näyttelijöitä. He pyrkivät esille julkisuuteen, jotta varmistavat uudelleenvalintansa. Näin lataa entinen kansanedustaja Risto Autio. Hänen mukaansa kansanedustajan työ on usein pelleilyä.

Risto Autio
Risto Autio menossa ulos ovesta
Kiti Pölönen / Yle

Työskennellessään yhden kauden keskustan kansanedustajana Risto Autio tutkaili kummastuneena vanhoja eduskunnan käytäntöjä. Hän kertoi kokemuksistaan tammikuun alkupäivinä myös mediassa (siirryt toiseen palveluun). Autio on edelleen sanojensa takana, vaikka palaute ainakaan julkisuudessa ei ole ollut kovin mairittelevaa.

– Omilla aivoilla ei ole mahdollista ajatella, koska eduskuntaryhmä, johon kuulut, ohjeistaa miten äänestää. Oman tietämyksensä ja omatuntonsa mukaan ei juuri voi äänestää.

– Ryhmäpiiskurit valvovat, ja jos aiot äänestää eri tavalla kuin oma poliittinen ryhmäsi, on annettava tiukka selvitys etukäteen. Jos kaikesta huolimatta äänestät kuten oikeaksi tunnet, seurauksena voi olla varoitus, pahimmillaan ryhmästä erottaminen.

Autio näkeekin, että turhista täysistunnoista olisi luovuttava ja aina olisi läsnäolopakko - eikä niin kuin nyt: painetaan vain nappia ja häivytään muihin kokouksiin.

"Valta on aina otettava"

Pitkän linjan poliitikko, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) puolestaan näkee, että eduskunta sinänsä ei ole pelleilyä, mutta joskus tuntuu, että osa porukasta on tullut sinne pelleilemään.

– Eduskunta on kuin mikä tahansa vuorovaikutusyhteisö, jossa on olemassa muodollista valtaa, joka liittyy esimerkiksi äänestystilanteisiin. Suurin työ tehdään kuitenkin vaikutusvallalla ja valta on aina otettava. Ja valta tulee aina tekemisen kautta.

Suurin työ tehdään kuitenkin vaikutusvallalla ja valta on aina otettava.

Tarja Filatov

Tarja Filatov ymmärtää hyvin kollegaansa Autiota ja antaa tälle plussaa hänen toiminnastaan sosiaalivaliokunnassa.

– Ensimmäisen kauden kansanedustajana Risto Autiolle kävi tavallaan huono tuuri, kun hän keskustapuolueen jäsenenä joutui istumaan salissa perussuomalaisten vieressä kuuntelemassa huonoja vitsejä ja outoa kielenkäyttöä.

Kansanedustajan oltava julkisuudessa

Muistellessaan omaa alkutaivaltaan eduskunnassa Tarja Filatov sanoo tulleensa eduskuntaan laman aikana, jolloin tehtiin vaikeita päätöksiä. Filatov oli kuitenkin toiminut jo aiemmin politiikassa ja siksi hän sanoo aika pian oppineensa, että vaikuttamaankin pystyy. Esimerkiksi nuorten työmarkkinatukiasiassa hän oli yhtenä vaikuttamassa koulutusmäärärahojen lisäämiseen.

Julkisuudessa pidetyt pontevat puheet saattavat synnyttää virheellisenkin mielikuvan, että kovaäänisin saisi eniten aikaiseksi eduskunnassa.

Risto Autio

– Se oli semmoisia ison vaikuttamisen ensimmäisiä kokemuksia eduskunnassa.

Sekä Autio että Filatov sanovat, että jatkuva julkisuudessa oleminen peittää alleen sen todellisen työn, jota kansanedustajat eduskunnassa tekevät. Varsinainen työ tehdään valiokunnissa ja julkisuudelta piilossa.

Autio suomii myös tapaa, jolla eduskunta itse tilastoi poissaoloja varsin kummallisesti. Monet kansanedustajat saattavat olla kansainvälisissä työtehtävissä ja heidät tilastoidaan poissaoleviksi.

– Julkisuudessa pidetyt pontevat puheet saattavat synnyttää virheellisenkin mielikuvan, että kovaäänisin saisi eniten aikaiseksi eduskunnassa. Paljolti pelataan siis pelkillä mielikuvilla.

Eduskuntatyö on tiimityötä

Eduskunnan valiokuntatyöskentelyä helpottavat kovasti erilaiset asiantuntijat, joita käytävillä liikkuu viljalti. Autio liputtaakin yhdessä Tarja Filatovin kanssa juuri asiantuntijoiden puolesta.

Toisaalta Filatov korostaa, että eduskuntatyötä helpottaa, kun hankkii joidenkin alojen asiantuntemusta itselleen, koska asioita kannattaa fokusoida.

– Jos yrittää vaikuttaa kaikkiin asioihin, ei loppujen lopuksi vaikuta mihinkään. Toisaalta kannattaa aina muistaa, että eduskuntatyö on tiimityötä parhaimmillaan. Yksin ei pysty vaikuttamaan.

Kukaan ei yksin voi kaataa 199 edustajan näkemystä, enemmistö ratkaisee asioiden edistämisessä. Asioihin on vaikutettava juuri valmisteluvaiheessa.

Tarja Filatov nauttii edelleen eduskuntatyöstä ja laitostumista on hänen mukaansa estänyt erilaisissa tehtävissä toimiminen.

– Kun lähitiimi vaihtuu, tuntuu kuin olisi uudessa työpaikassa, hän sanoo.

Risto Autio puolestaan ei näillä näkymin ole lähdössä eurovaaleihin ehdokkaaksi. Mutta salaperäisesti hän sanoo, että koskaan ei kannata sanoa ei koskaan.

Päivitetty 27.1.2014 klo 9:39: Risto Autio oli sosiaalivaliokunnan jäsen, ei perustuslakivaliokunnan, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.