Mursin tukijat kehottavat mielenosoituksiin Egyptin kansannousun muistoksi

Oppositio sanoo tavoitteekseen maan sotilashallinnon päättämisen. Kansannousun alkamisen 3. vuosipäivästä lauantaista odotetaan jännittynyttä, koska myös sisäministeriö on kehottanut ihmisiä osoittamaan tuolloin mieltään.

Ulkomaat

Egyptissä syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin tukijat kehottavat ihmisiä aloittamaan perjantaina 18 päivää kestävät mielenosoitukset vuoden 2011 kansannousun muistoksi.

Mielenosoituskampanjan on tarkoitus päättyä 11. helmikuuta eli tasan kolme vuotta sen jälkeen, kun kansannousu johti presidentti Hosni Mubarakin eroamiseen.

Vallankaappauksen vastaiseksi liitoksi itseään kutsuva oppositioryhmä sanoo, että mielenosoitusten tavoitteena on päättää Egyptin nykyinen sotilashallinto, jota se syyttää häpeällisistä rikoksista.

Armeija syrjäytti demokraattisissa vaaleissa valitun Mursin viime heinäkuussa opposition laajojen mielenosoitusten jälkeen. Maan uusi väliaikaisjohto on sen jälkeen tukahduttanut kovalla kädellä kuriin Mursin Muslimiveljeskunnan toimintaa.

Kansannousun alkamisen 3-vuotispäivästä lauantaista odotetaan jännittynyttä, koska myös sisäministeri Muhammad Ibrahim on kehottanut ihmisiä osoittamaan tuolloin mieltään. Ibrahim kehottaa mielenosoittajia vastustamaan "islamistien salajuonta kaaoksen aiheuttamiseksi".

Oppositioliitto sanoo, että heidän mielenosoituksensa on rauhanomainen. Mursin tukijoiden ja vastustajien sekä turvallisuusjoukkojen välillä on aiemmin puhjennut usein yhteenottoja mielenosoituksissa.

Muslimiveljeskunta nousi Egyptin merkittävämmäksi poliittiseksi voimaksi Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen ja voitti sekä parlamentti- että presidentinvaalit. Mursi ajautui kuitenkin kahnaukseen maallisemman opposition kanssa ja ehti ennen syrjäyttämistään olla vallassa vain vuoden. Mursin syrjäyttämisen jälkeen uusi hallinto on pidättänyt kymmeniä veljeskunnan johtajia sekä julistanut veljeskunnan terroristijärjestöksi.

Lähteet: AFP