Uskontotieteilijä veren syntimittarista: Puoskarointia ja hölynpölyä

Uskontotieteen tohtori, dosentti Ilkka Pyysiäinen Helsingin yliopistosta tyrmää väitteen, että ihmisen syntisyyden voisi määrittää verestä mittaamalla. Pyysiäinen luonnehtii syntimittaria hölynpölyksi, mutta ei pidä sitä ollenkaan harmittomana.

synti
Kädet ristissä Raamatun päällä.
Yle

Uskontotieteen tohtori, dosentti Ilkka Pyysiäinen Helsingin yliopistosta pitää Droppi Veripalvelu-yrityksen syntimittari-palvelua puoskarointina, joka voi aiheuttaa ihmisille vakavaa vahinkoa.

– Minä hyvin ymmärrän sen, että ihminen joka ei tunne tiedettä, pelästyy, että entäs jos olenkin syntinen – pitääpä mennä testiin. Se on erittäin valitettavaa ja pidän sitä puoskarointina.

– Kuulostaa täydeltä hölynpölyltä. Biologit ovat kritisoineet näitä verinäyteanalyyseja aika rankasti, mutta se ei ole minun erityisalaani. Minä tartun tietysti tähän synti -käsitteeseen teologina. Syntihän on sellainen käsite, että sillä ei ole mitään yksiselitteistä biologista vastinetta, jota voisi verestä löytää, Pyysiäinen sanoo.

Droppi Veripalvelu -yritys väittää pystyvänsä selvittämään kuivaverianalyysillä paitsi henkilön terveydentilaa, myös syntisyyttä. Syntimittari-palvelussa eri syntisyyden asteita kuvataan muun muassa Raamatun lausein.

– Joko tässä tehdään vain bisnestä tai sitten nämä ihmiset todella itse uskovat tehneensä merkittävän löydön. En osaa sanoa, kummasta on kysymys vai onko molemmista.

Mitä synti on?

Pyysiäinen huomauttaa, että synti on täysin kulttuurisidonnainen käsite. Esimerkiksi Vanhassa Testamentissa on useita sanoja, jotka kaikki käännetään synniksi suomalaisessa Raamatussa.

– Siellä on muun muassa kapinaa, väärintekoja ja rikkomusta tarkoittavia sanoja. Samoin Uudessa Testamentissa on useita sanoja, jotka kertovat viasta, virheestä, rikkomuksesta, laittomuudesta, tottelemattomuudesta. Kaikki ne käännetään synniksi. Sitten teologit ovat tässä vuosisatojen ja -tuhansien aikana kehittäneet oppeja siitä, mistä synnistä on kysymys.

– Synti on erityisesti kristillinen ja uskonnollinen käsite, huomauttaa Pyysiäinen. – Muualla puhutaan pahuudesta tai moraalittomuudesta tai kielletyistä ja vääristä teoista.

Pyysiäinen sanoo, ettei koskaan aiemmin ole törmännyt väitteeseen, jonka mukaan verestä voisi määritellä ihmisen syntisyyden.