1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lappilaiset omaksuneet turvaseksin - klamydiatartuntoja vähemmän kuin koskaan

Lappilaiset ovat oppineet suojautumaan paremmin sukupuolitaudeilta. Klamydiatatapausten määrä Lapin sairaanhoitopiirin alueella on vähentynyt viimeisen viiden vuoden ajan ja on nyt pienempi kuin kertakaan lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

Kotimaan uutiset
kondomipakkausta avataan
Ludovic Di Orio

Klamydiatapauksia oli koko Lapissa 519 joista Lapin sairaanhoitopiirin alueella 339. Väestöön suhteutettuna klamydiatapausten määrä on tippunut lähes valtakunnan keskitasolle.

Vuonna 2008 Lapin sairaanhoitopiirin alueella klamydiaa sairasti noin 4,5 tuhatta ihmistä kohden kun viime vuonna niitä oli enää reilut 2,8. Koko valtakunnassa tapauksia oli noin 2,5 tuhatta ihmistä kohden.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkärin Markku Broas pitää muutosta merkittävänä.

- Kun katsoo tilastoja niin kahteenkymmeneen vuoteen viime vuosi oli matalin ja aletaan olla kohta valtakunnan keskitasossa. Olisko niin, että lappilaiset ovat valveutuneet ja huolehtivat paremmin turvaseksistä ja sillä tavoin se näkyy myös näissä sukupuolitautiluvuissa.

Broas myöntää, että sukupuolitautilastoihin voi Lapissa vaikuttaa hieman myös väestötappio.

- Siiiinä mielessä jos ikärakenne muuttuu eli nuorten määrä suhteessa väestöön vähenee. Sukupuolitaudit kuitenkin aina painottuu enemmän nuoriin ikäluokkiin, 20-40 vuotiaisiin. Toki tälläkin voi olla vaikutusta näihin lukuihin.

Klamydia lähinnä omaa tuotantoa

- Kyllä tämä klamydia on pääsääntöisesti ihan kotoperäistä koska sillä on kuitenkin kohtalaisen merkittävä esiintyvyys. Jos on partneri tuntematon ja seksi suojaamatonta niin riski on aina olemassa, varoittaa Lapin keskussairaalassa infektiolääkärinä toimiva Markku Broas.

Oman alueen lisäksi tauteja luonnollisesti tuodaan myös muualta.

- Varmasti tuodaan. Kun mennään itään Venäjän puolelle tai Baltiaan, puhumattakaan eksoottisemmista maista. Kyllähän siellä kaikkien sukupuolitautien, myös klamydian esiintyvyys on vielä paljon korkeampi ja sillä tavoin riski on ilman muuta olemassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kerännyt tartuntatautirekisteriin vertailukelpoista tilastoa klamydia-tartunnoista vuodesta 1995 lähtien.

Lue seuraavaksi