1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. NLP

Psyykkinen valmennus auttoi Mikkelin Passarit voittoputkeen

Mikkeli Passarit otti kauden alussa käyttöön mentaalivalmennuksen NLP-tekniikan, jonka avulla joukkue löysi yhteisen näkemyksen joukkueen pelistä.

Kuva: Adam Bellgrau/Yle

Lentopallon miesten ykkössarjassa pelaavan Mikkelin Passareiden peli on tällä kaudella ollut varsinaisessa myötätuulessa. Syyskauden saldona 14:sta pelistä 14 voittoa. Tulos ei ole seurausta kovemmasta työstä pelikentillä ja lenkkipoluilla, vaan kauden alussa aloitettu psyykkinen valmennus on tuottanut tulosta. 

- Meille tämä on toiminut tosi hyvin ja nopeammin kuin uskottiin. Lähes mahdottomista tilanteista on saatu aikaan nousuja ja voittoja. Se kertoo kyllä omaa kieltään. On uskallettu tehdä sellaisia ratkaisuja, mitä aiemmin on ajateltu ettei osatakaan. Enää ei pelätä häviämistä, kertoo NLP-tekniiikkaan kouluttautunut Ville Salminen Mikkelin Passareista.

Huomio puheeseen ja kehon kieleen

Passareiden mentaalivalmennuksesta vastaavat NLP-tekniikkan perehtyneet pelaajat Toni Lillman ja Ville Salminen. NLP-metodien avulla on muodostettu esimerkiksi joukkueen yhteinen näkemys pelistä, opittu tunnistamaan omia rajotteita sekä ruumiinkieltä.

- Me ollaan kiinitetty paljon huomiota siihen millä tavalla me puhumme, minkälaista kieltä käytämme: onko se kannustavaa vai onko se joukkuetta alaspäin vievää? Ollaan kiinnitetty huomiota kehonkieleen. Parhaimmillaan se on sitä, että pelin tiimellyksessä huomaa, että joku vanha malli on tulossa mukaan. Silloin vaan ottaa aikalisän ja huomauttaa kyseiselle pelaajalle kehonkielestä. Usein pelaajien palatessa kentälle ryhti nousee jokaisella ja peli kääntyy parempaan suuntaan, Salminen kuvailee.

Keskustelu joukkueessa tärkeää

Liiganousua tällä kaudella tavoitteleva Passarit kuuluu niiden harvojen joukkueiden joukkoon, jossa mentaalipuolen asiat ovat osa valmennusta. Suomen olympiajoukkueen mukana Sotsiin matkaava urheilupsykologi näkee psyykkisen valmennuksen olevan tärkeää joukkuepelaajille. 

- Se, että puhutaan joukkuetovereiden kesken vuorovaikutuksesta, kohtaamisista ja kehonkielestä on tärkeää. Silloin ollaan ihan valmennuksen ytimessä. Joukkueen pelaajat ovat kuitenkin yksilöitä ja jokaisen oma mieli ohjaa sitä omaa toimintaa, kertoo Suomen olympiajoukkueen urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen. 

Passareiden pelaajille mentaalipuolen harjoituksista on tullut tärkeä työkalu harjoituksiin ja peleihin.

- On sillä iso vaikutus. Sitä keskittyy paljon paremmin omaan peliin, pystyy sulkemaan yleisön ja tuomarit ulkopuolelle. Lisäksi jos väsyttää, niin kun ollaan puhuttu, että vähän enemmän, paremmin ja kovemmin, niin tulee asenne, että seuraavat pallot hoidan paremmin, ja siitä saa sitten onnistumisen tunteen, kertoo keskitorjuja Otso Wartiainen Mikkelin Passareista.