1. yle.fi
  2. Uutiset

Otto Wille Kuusisen ristiriitainen hahmo nousee näyttämölle venäläisin voimin

Otto Wille Kuusisen ristiriitainen elämä on tuotu näyttämölle Helsingin kaupunginteatterissa. Näytelmä kertoo Kuusisen neuvostoajasta Stalinin lähipiirissä. Toveri K on tehty pääosin venäläisin voimin.

kulttuuri
huutava mies
Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä irvistelee Stalinin pää. Näyttämöllä eletään neuvostoaikaa ja Otto Wille Kuusisen rinnalla patsastelevat tutut historialliset hahmot. Suomalaissyntyinen Kuusinen teki mittavan poliittisen uran Neuvostoliitossa, ja hän on ainut suomalainen, joka on haudattu Kremliin. Suomessa Kuusiseen on suhtauduttu ristiriitaisesti, ja jopa vihamielisesti. Häntä pidetään maanpetturina.

- Hän on mielenkiintoinen hahmo. Miten tällainen harmaa eminenssi pyöri siellä Stalinin ympärillä? Hänen uransa on uskomaton siinäkin mielessä, että hän säilyi hengissä Stalinin liepeillä emigranttitaustastaan huolimatta, pohtii Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola, joka näyttelee O.W. Kuusista.

"Nykynuoriso ei ymmärrä Stalinin tuhoa"

Idea näytelmästä syntyi jo lähes kymmenen vuotta sitten, kun Sarkola tapasi tunnetun venäläisen kirjailijan ja käsikirjoittajan Edvard Radzinskin. Sarkola ehdotti hänelle näytelmää Otto Wille Kuusisesta, koska uskoi historiaan perehtyneen Radzinskin löytävän uutta tietoa Venäjän arkistoista.

- Kävin useasti Moskovassa ja lähettelin Radzinskille kirjoja. Asia eteni hitaasti, kunnes Radzinski yllättäen ilmoitti, että näytelmä on valmis, muistelee Sarkola.

Näytelmän ohjaajaksi valikoitui Radzinskin suosituksesta maineikas Roman Viktjuk. Hänellä on oma teatteri Moskovassa, ja hän on ohjannut ympäri maailmaa yli 200 näytelmää ja elokuvaa. Häntä pidetään rohkeana teatteritaiteen uudistajana.

Myös näytelmän lavastus, puvustus ja koreografia ovat venäläistä käsialaa. Viktjukin ohjaus on hyvin tyylittelevä. Neuvostoaika ei näy pelkästään lavastuksessa, vaan myös liikkeissä ja äänenkäytössä. Mikään lavalla ei ole pientä tai vähäistä, jopa volyymi on täysillä.

- Vain taiteella on oikeus käsitellä tyranniaa sarkasmin avulla. Kuten Karl Marx sanoi, "ihminen hyvästelee menneisyyden nauramalla". Karnevalismin keinoin menneisyyden voi hyvästellä iloisesti. Elämä voittaa aina menneisyyden, toteaa Roman Viktjuk.

Ukrainassa syntyneellä Viktjukilla on myös omakohtaisia muistoja Stalinin ajoista, sillä hänen sukulaisiaan joutui Siperiaan. Siksi hän pitää näytelmän teemaa tärkeänä.

- Mielestäni nykynuoriso ei ymmärrä, millaista tuhoa Stalin aiheutti maallemme.

Hurja mutta nerokas ohjaaja

77-vuotias Viktjuk on arvostettu ohjaaja ja hän onkin laittanut kaupunginteatterin näyttelijät lujille. Eniten ohjeita on varmasti saanut Aino Kuusista esittävä Vappu Nalbantoglu, joka on pääosassa näytelmässä.

- Metodit ovat aika hurjia välillä. Mutta kieltämättä hän on nerokas. Vaikka hän välillä saattaa huutaa ja suuttua , niin siitä kuitenkin ymmärtää mitä hän hakee. Hän on hyvin energinen ja intuitiivinen ohjaaja. Vähän sellainen noita!

Sarkolan mukaan nuoremmalla polvella on ollut hieman tekemistä autoritaarisen ohjaajan kanssa. Suomalaiset ohjaajat kun eivät enää tapaa huutaa.

- Hän kuuluu sarjassamme diktaattoreihin, myhäilee Sarkola.

Ohjaaja puolestaan vähättelee sanojen merkitystä.

- Työskentelemme sielun kielellä. Sen avulla asiat välittyvät paremmin ja hienotunteisemmin kuin sanojen avulla. Periaatteessa sanoja ei edes tarvita, sanoo Viktjuk.

Toveri K saa maailmanensi-iltansa torstaina.

Lue seuraavaksi