Huonosta kuvasta syöpä jää löytämättä – mammografioiden laatuerot ovat suuria

Kunnallisten mammografiaseulontojen valvonta on paikoin osoittanut puutteita niin tekniikassa kuin hoitajien osaamisessakin. Röntgenhoitajaliitto pyrkii parantamaan tilannetta lisäkoulutuksen ja näyttökokeeseen perustuvan sertifikaatin avulla.

terveys
Mammografiakuva.
Mammografiakuva naisen rinnassa olevasta syöpäkasvaimesta.Yle

Rinnan kuvaaminen on monelle naiselle kivulias kokemus – mutta ei tehtävä ole helppo hoitajallekaan. Suomen Röntgenhoitajaliiton toiminnanjohtaja Päivi Wood pitää mammografiakuvan ottamista yhtenä haastavimmista toimenpiteistä.

- Siinä mennään ensinnäkin hyvin lähelle toista ihmistä, rinnat ovat kaikki erilaisia, käytettävä laitteisto antaa erilaisia vaatimuksia ja pehmytkudosta eli rintaa on osattava käsitellä oikein, jotta kuvaan saadaan kaikki tarpeellinen mukaan.

Kuvien laatu vaihtelee huipulta surkeaan

Jos rinnan osia jää kuvan ulkopuolelle tai iho painuu kaksinkerroin, saattaa alkava syöpä jäädä huomaamatta.

Kunnallisia seulontoja valvovan Labquality Oy:n laatupäällikkö Kirsi Miettunen törmää puutteellisiin kuviin aina aika ajoin. Hänen mukaansa seulontojen laatu onkin kirjavaa. Mukaan mahtuu myös kuvia, joiden perusteella ei koskaan olisi pitänyt tehdä diagnoosia.

- Valitettavasti niitä kuvia jonkin verran menee ikään kuin läpi sormien. Koko rinta ei ole kuvautunut, mutta uutta kuvaa ei ole otettu ja siitä on annettu kuitenkin lausunto, Miettunen toteaa.

Tiukka tahti vaatii varmuutta

Suomessa urakoidaan vuosittain runsaat 250 000 seulontamammografiaa ja yhdelle asiakkaalle aikaa on varattu yleensä vain viidestä kymmeneen minuuttia.

Valtaosan seulonnoista hoitavat yksityiset terveyspalveluyritykset, jotka kunnat kilpailuttavat tehtvävään säännöllisin väliajoin. Röntgenhoitajaliiton Woodin mukaan päättäjien asiantuntemus ei aina riitä palveluntarjoajan laadun ja osaamisen arviointiin.

- Tiukan euron aikana raha ratkaisee ja seulonta-aikaa lyhentämällä saadaan kuvattua useampi potilas päivän aikana ja hintaa saadaan poljettua alas. Aivan liian usein raha ratkaisee.

Näyttökoe varmistaa osaamisen

Kiireen lisäksi ongelmia selittävät Woodin mukaan ammattikorkeakouluissa annettavan opetuksen puutteet.

- Saattaa olla mahdollista, että röntgenhoitaja valmistuu ilman, että hän ottaa ensimmäistäkään mammografiakuvaa, hän kauhistelee.

Liitto on pyrkinyt parantamaan hoitajien ammattitaitoa muun muassa lisäkoulutusta järjestämällä. Nyt yhdessä Labqualityn kanssa on kehitetty myös näyttökokeeseen perustuva mammografian henkilösertifiointi -järjestelmä.

Ensimmäisessä vaiheessa osaamisensa on näin varmentanut kaksi Helsingissä ja kaksi Tampereella seulontoja tekevää hoitajaa.

Koulutus jäänyt aiemmin työnantajan vastuulle

Helsingin setifikaatin saaneet hoitajat työskentelevät Terveystalon Kampin pisteessä, missä kuvataan kiireisimpinä päivinä jopa 300 asiakasta.

Terveystalon palvelupäällikkö Anna-Maria Huurinainen vakuuttaa, että vaativia tutkimuksia ei pääse kukaan suorittamaan suoraan koulun penkiltä, vaan yrityksen oma perehdytys ja koulutus on kattavaa. Myöskään alueella jatkoahoitoa antavalla Naistenklinikalla laatuongelmia ei ole havaittu.

Huurinainen toivoo kuitenkin, että sertifikaatti helpottaa kuntien päätöksentekoa kilpailutuksessa.

- Kun me näytämme ulospäin, että me olemme laadukkaita seulonnanjärjestäjiä, on tämä hyvä mittari.