Carl Bildt selvittämään internetin turvallisuutta NSA-paljastusten jäljiltä

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt alkaa johtaa laajaa työryhmää, jonka tehtävänä on selvittää internetin tulevaisuutta, kertoi Maailman talousfoorumi Davosissa keskiviikkona. Taustalla ovat tietovuotaja Edward Snowdenin paljastukset Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n urkinnasta, joka on kohdistunut niin maailman johtajiin kuin tavallisiin kansalaisiinkin.

Ulkomaat
Carl Bildt
Marc Tirl / EPA

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt on nimetty johtamaan työryhmää, joka alkaa selvittää internetin turvallisuutta ja tulevaisuutta, sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Taustalla ovat tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA on vakoillut maailman johtajien ja miljoonien yksityisten kansalaisten puheluja ja sähköposteja.

– Sekä vapautta internetissä että internetin vapautta vastaan on merkittäviä uhkia. Vapautta internetissä uhkaavat ne, jotka haluavat sensuroida sitä eri tavoin. Internetin vapautta uhkaavat ne, jotka haluavat valvoa, balkanisoida ja säännöstellä sitä, Carl Bildt sanoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:ssä (siirryt toiseen palveluun).

– Se [vapauden rajoittaminen] olisi hyvin huono asia maailman talouden dynamiikalle, se olisi hyvin huono asia eri maiden poliittiselle ja taloudelliselle kehitykselle, ja me yritämme selvittää, voisiko näistä asioista päästä jonkinlaiseen laajempaan yhteisymmärrykseen.

Bildtin lisäksi työryhmään kuuluu 25 poliitikkoa, akateemikkoa, entistä tiedusteluviranomaista ja muuta asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Mukana ovat muun muassa Ison-Britannian signaalitiedustelun GCHQ:n entinen päällikkö Sir David Omand ja Yhdysvaltain entinen kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Michael Chertoff.

– Olen ollut kiinnostunut näistä kysymyksistä jo hyvin pitkän aikaa, ja siksi minua on pyydetty tehtävään. Mutta mukana on monia muitakin asiasta kiinnostuneita ihmisiä, Carl Bildt kertoo SVT:ssä.

Bildt ja työryhmä pitävät julkisia neuvotteluja eri puolilla maailmaa selvitystyön puitteissa. Kuutisen tapaamista on jo suunniteltu, kunkin järjestäminen maksaa reilut 180 000 euroa. Työryhmän on nimennyt ulkopoliittisten kysymysten ajatushautomo Chatham House (siirryt toiseen palveluun) ja Kansainvälisen hallintotavan ja innovaation keskus CIGI (siirryt toiseen palveluun).