Valamon luostarialueella tulipalo – maatila tuhoutui

Luostarissa mietitään nyt, mitä tehdään, jos lunta alkaa tupruttamaan: Palossa tuhoutuivat muun muassa luostarin traktori ja lumilinko.

Kotimaa
Valamon maatilarakennuksen rauniot palavat.
Tulipalo rakennuksessa Valamon luostarin alueella.

Heinävedellä Valamon luostarin alueella maatilan tuhonnut tulipalo on saatu pääasiassa sammumaan, kertoo palomestari Ismo Vihro. Jälkisammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön. Valamon päärakennukset, kuten kirkot, kirjasto ja opetustilat eivät palon aikana olleet vaarassa.

Varastorakennuksen palossa tuhoutui keskiviikkoiltana muun muassa luostarin traktori, polkupyöriä ja ruohonleikkureita.

– Kaikkea mahdollista, mitä suurtaloudessa on, jokapäiväisen elämän työvälineitä, kertoo Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei Yle Uutisille maatilana tunnetun rakennuksen menetyksistä.

Varsinaisista luostarirakennuksista pienen matkan päässä sijainneen varastorakennuksen palo ei vaikuta luostarin normaalitoimintoihin tai esimerkiksi vierailijoiden käynteihin.

Arkkimandriitta Sergein varovaisen arvion mukaan palossa syntyi noin puolen miljoonan euron vahingot. Ongelmia voi seurata esimerkiksi lumipyrystä:

– Traktori ja linko tuhoutuivat. Jos tulee lunta taivaalta, sitten täytyy miettiä, että mitä tehdään, luostarin johtaja Sergei pohtii.

Luostarialueelle johtavan sillan luona sijaitsevaan palaneeseen maatilaan kuuluu kylmävarasto, konehalli, verstastiloja ja asuinrakennus. Koko Valamon luostarialue on suojelukohde. Tuhoutuneella rakennelmalla ei ole suurta kulttuurihistoriallista merkitystä.

Luostarin alueella työskenteli pelastusyksiköitä Etelä-Savosta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Pelastuslaitos sai palohälytyksen iltakahdeksan aikoihin.

Tulipalo ei uhannut ihmishenkiä. Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa. Pelastuslaitos ja poliisi ryhtyvät tostaina selvittämään syytä.