1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

ESA: Kääpiöplaneetta Ceres päästelee sisuksistaan vesihöyryä

Ceres on Maan lisäksi kolmas aurinkokunnan kappale, jolta todetaan aktiivisia vesivarantoja. Kaksi muuta ovat Jupiterin Europa-kuu ja Saturnuksen Enceladus-kuu.

Ulkomaat
Aurinko ja planeetat
Ceres on Marsin ja Jupiterin välissä. Epa / IAU / Martin Kommesser

Kääpiöplaneetta Cereksen on todettu päästelevän sisuksistaan vesihöyryä, Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tiedemiehet kertovat. Vesihöyrysuihkut muistuttavat purkautuvaa geysiriä, kuumaa lähdettä.

– Tämä tekee Cereksestä jännittävämmän tutkimuskohteen, tiedemiesryhmän johtaja Michael Kuppers ESA:sta sanoo.

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n avaruusalus Dawn on parhaillaan matkalla kohti Cerestä, jonne sen uskotaan saapuvan ensi vuonna. ESA:n tiedemiehet uskovat, että kääpiöplaneetan pinnan alla on jääkerros, joka kuumenee vesihöyryksi, kun Ceres lähestyy Aurinkoa kiertoradallaan. Jääkerros voi olla pinnanalainen jäävaltameri tai kaksi jäätaskua.

Tiedemiehet käyttivät infrapunalaitetta kiertorataa kuvaavassa teleskoopissa Herschelissä ja kartoittivat Cereksen neljästi marraskuun 2011 ja maaliskuun 2013 välillä. Tutkimus on julkaistu tiedelehti Naturessa (siirryt toiseen palveluun).

Ceres on Maan lisäksi kolmas aurinkokunnan kappale, jolta todetaan aktiivisessa muodossa olevaa vettä. Kaksi muuta ovat Jupiterin Europa-kuu ja Saturnuksen Enceladus-kuu. Vesilöydöt kiinnostavat tiedemiehiä, koska vesi on elämän edellytys.

Ceres sijaitsee Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä. Se löydettiin vuonna 1801, ja sitä on aiemmin pidetty sekä asteroidina että planeettana. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU nimesi sen kuitenkin vuonna 2008 kääpiöplaneetaksi. Kääpiöplaneetat kiertävät Aurinkoa planeettojen tapaan, mutta niiden kiertoratojen lähellä voi liikkua muitakin merkittävän kokoisia kappaleita.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi