1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Marihuanakauppiaan suomalaispuoliso: "Aika haipakkaa on ollut"

Vuodenvaihteessa Coloradosta tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, jossa mietojen huumeiden myynti on sallittua. Ylen aamu-tv tavoitti suomalaisnaisen, jonka puoliso on marihuanan laillistettu myyjä.

Marihuana myynti.
Kumpi on vaarallisempaa, alkoholi vai mieto huume? Päihdelääketieteen professori Hannu Alho arvioi asiaa Aamu-tv:ssä. Riikka Pietiläinen-Caffrey osallistui keskusteluun puhelimitse ja kertoi, miten huumeiden myynnin vapauttaminen on otettu vastaan Yhdysvaltain Coloradossa. Pietiläinen-Caffreyn mies pyörittää laillistettua huumemyymälää.

Riikka Pietiläinen-Caffreyn puoliso Sean Caffrey on myynyt marihuanaa vuosia. Hän on mukana yrityksessä, joka on myynyt lääkekannabista jo vuodesta 2009. Tämän vuoden alusta toiminta laajeni vähittäiskauppaan.

Asiakkaita on riittänyt eri puolilta maailmaa, myös Euroopasta. Pietiläinen-Caffrey kuvailee alkuvuotta mielenkiintoiseksi. Hänen mukaansa vähittäiskaupassa on havaittavissa uutuudenviehätystä.

– Aika haipakkaa on ollut, jonot ovat olleet useita tunteja pitkiä. Asiakkaat ovat kuitenkin olleet hyvin iloisia ja tyytyväisiä.

Liikkeen toiminta on tarkkaan valvottua. Kerrallaan liikkeessä saa olla vain neljä asiakasta. Ostetut tuotteet saa viedä kaupasta mahdollisimman huomaamattomasti suljetuissa paperipusseissa.

Kaikkien asiakkaiden henkilöllisyystodistukset tarkastetaan, jotta vaadittu 21 vuoden ikä voidaan varmentaa. Samalla katsotaan asiakkaan asuinpaikka, sillä Coloradon asiakkaat voivat ostaa tuotteita muualta tulleita hieman edullisemmin.

– Asiakkaina on hyvin monenlaisia ihmisiä. On vanhoja hippejä, perheenisiä ja -äitejä, poliiseja ja pappeja, Pietiläinen-Caffrey kertoo.

Keskustelu huumeiden ympärillä on alun ylilyöntien jälkeen hieman laantunut. Pietiläinen-Caffreyn mukaan aluksi netissä levitettiin monenlaista propagandaa, muun muassa tarinoita kymmenistä yliannostuksiin kuolleista ihmisistä. Sittemmin keskustelu on muuttunut asiallisemmaksi. Myyntiä seuraavat viranomaisten lisäksi mielenkiinnolla myös eri alojen tutkijat.