1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäisen ja kuraisen auton pesu vaatii aikaa ja työtä

Pakkaskylmän auton pesu vaatii lämpöä ja aikaa. Kylmällä pinnalla pesuaineet toimivat huonosti ja vaarana on esimerkiksi ovien lukkojen ja tiivisteiden jäätyminen.

Kotimaan uutiset
Autopesulayrittäjä Jussi Heikkilä.
Käsin tehden tulee puhdasta ja kiiltävää, sanoo alan yrittäjä Jussi Heikkilä.Paavo Koponen / Yle

Moni auto näyttää olevan sekä likainen että jäinen, kun pakkanen yllätti heti kurakelien jälkeen. Jos auto on nyt pestävä, on se ensin saatava läpeensä lämpimäksi. sitten se on myös lämpimässä kuivattava. Ammattilaisen ohje onkin yksinkertainen.

- Odotetaan niin pitkään, että tuo keli lämpenee. Tai ainakin niin, että autolla on riittävästi aikaa, että se saadaan sulaksi, sanoo autopesulayrittäjä Jussi Heikkilä Savonlinnasta.

- Kun auto on lämminnyt, niin vahvoilla liuottimilla otetaan ravat pois ja sen jälkeen suoritetaan käsin pesu. Pesun jälkeen suoritetaan kuivaus. Auto pitää ehdottomasti saada sulaksi ennen pesua, muuten ongelmia tulee varmasti, Heikkilä varoittaa.

Sulalla kelillä auton pintaan muun muassa kertyy suolaa ja bitumia. Se ei lähde ilman voimakkaita liuottimia. Ne eivät toimi, jos pinta on jääkylmä. Pesun jälkeen märkä auto kuivataan ja kaikki tiivisteen pyyhitään lämpimissä tiloissa.

- Esimerkiksi tiivisteiden voitelussa ei ole mitään mieltä, jos auto vielä hikoilee pesun jälkeen. Myös lukot on voideltava. Töitä se vaatii, ettei ongelmia tule, Heikkilä sanoo.

Töitä autopesulassa onkin riittänyt, heti pakkasten alettua. Näillä pakkasilla auton sulattelu, pesu ja kuivaus vie pari tuntia.

Lue seuraavaksi