Uimarin uho: Ensin huijataan haita Cookinsalmessa, sitten ylitetään Suomenlahti

Lohjalainen Tuomas Kaario aikoo ylittää Uuden-Seelannin Cookinsalmen uiden. Kaario on omien tietojensa mukaan ensimmäinen pohjoismaalainen uimari, joka ylittää salmen. Ensi kesänä vuorossa on Suomenlahti, jonka yli ei ole aikaisemmin kukaan muu uinut ilman märkäpukua.

Kuva: Päivi Pälvimäki

Tuomas Kaariota mietityttää monikin asia lähestyvässä kuukauden mittaisessa Uuden-Seelannin reissussa. Suurin jännitysmomentti on kuitenkin Cookinsalmen ylittäminen uiden.

Noin 26 kilomerin mittainen uintimatka on tarkoitus taittaa helmikuun viimeisellä viikolla.

– Teen tämän hyvin itsekkäistä syistä. Olen pitkään haaveillut siitä ja nyt aion sen toteuttaa.

Uintiajankohtaan Kaario toivoo mahdollisimman lämmintä ja tyyntä keliä. Cookinsalmen yli uimiseen liittyy monia riskejä. Alueella on sekä valkohaita että myrkyllisiä meduusoita.

Kaarion mukaan valkohaiden ei pitäisi olla kovin kiinnostuneita ihmisistä, mutta vahinkojakin sattuu.

– Viime huhtikuussa mies oli uimassa Cookinsalmessa sadan metrin päässä rannasta ja valkohai söi hänet ihan kokonaan, miehestä ei jäänyt juuri mitään jäljelle, Kaario kauhistelee.

Suunnitelmissa myös Suomenlahden ylitys ensi kesänä

Cookinsalmen ylittämisen jälkeen Kaario aikoo uida Virosta Suomeen elokuussa. Linnuntietä matkaa kertyy noin 50 kilometriä.

Molemmat uintiurakat on tarkoitus selvittää kansainvälisten avovesisääntöjen mukaan eli ilman levähdystaukoja tai märkäpukua. Ainoat sallitut varusteet ovat uimalakki ja -lasit, korvatulpat sekä nenäklipsi. Suomessa avovesiuinti ei välttämättä ole kovin tunnettu laji, mutta maailmalla tilanne on toinen.

– Etenkin Iso-Britanniassa avovesiuintia arvostetaan kovasti. Englannin kanaalin yli uitiin ensimmäisen kerran vuonna 1875, ja tämän jälkeen sen on ylittänyt noin 1500 uimaria, Kaario selostaa.

Myös Tuomas Kaario kuululu Englannin kanaalin ylittäneiden uimareiden joukkoon. Hän ylitti salmen uiden ensimmäisenä suomalaisena vuonna 2008. Aikaa 39 kilometirä leveän salmen ylittämiseen kului 12,5 tuntia.

Avovesiuinnissa Kaariota viehättää omien pelkojen voittaminen. Kun veden pohjaa tai altaan reunoja ei näy, uiminen muuttuu Kaarion mukaan ihan eri lajiksi kuin altaassa.