1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Älykäs apina ei jää orjaksi

Uusia teknologioita on viime vuosina tupsahdellut tiheään tahtiin. Professori Aarne Halmeen mielestä robottien vallankumousta on turha pelätä, vaan uudet keksinnöt kannattaisi ottaa haltuun sukupolvi kerrallaan.

tiede
iRobot-robotti-imuri.
Yle

Aika, jolloin voi vain istua autoon ja antaa sen hoitaa ajamisen itse, ei ole kovinkaan kaukana. Professori Aarne Halme uskoo, että robottiauto voisi olla totta jo 10 vuoden päästä.

- Teknologia robottiautoille on jo aika pitkälle valmiina, mutta niihin liittyy vielä turvallisuusriskejä ja lainsäädäntöön liittyviä asioita. Ensimmäiset nähdään varmaan tieosuuksilla, jotka rauhoitetaan robottiautoille, Halme uskoo.

Robottiauto voisi olla totta jo 10 vuoden päästä

Professori Aarne Halme

Ei orja, vaan pomo

Professori kuitenkin muistuttaa, että kehitys on peruuttamatonta, eikä paluuta entiseen ole. Hän pitää tärkeänä, että riskit huomioidaan ja sukupolvi kerrallaan ottaa uudet keksinnöt haltuun.

- Ihminen on älykäs teknologia-apina. Pitää vain huolehtia, ettei jää orjaksi, vaan on teknologioiden pomo. Mitään robottien vallankumousta on turha pelätä: robotissa on aina nappula, josta sen saa pois päältä, professori muistuttaa.

Verkkokäärme tunnistaa ihmisen lämmön

Robottien sielunelämään tutustutaan parhaillaan Jyväskylän Veturitallien Galleria Ratamossa esillä olevassa taidenäyttelyssä.

Näyttely kuvaa keinotekoista elämää

Mediataiteilija Matti Niinimäki

Näyttelyssä voi esimerkiksi kokeilla, miten tietokoneen verkkojohdosta tehty "Taiwanilainen verkkokäärme" kavahtaa häkissään kauemmas, kun sen lähelle astuu. Mediataiteilija Matti Niinimäen teokset esittelevät roboteille suunnattua lemmikkieläinkauppaa.

Taitielijaa kiehtoo kuvata tunteita, joita ihmismäinen laite voisi tuntea lemmikkejä kohtaan. Ajattelusta Niinimäki ei robottiensa kohdalla puhuisi.

- Enemminkin ne luovat illuusion persoonallisuudesta. Koko näyttelyn tarkoitus ei ole keskittyä tekoälyyn tai ajatteluun, vaan enemmänkin keinotekoiseen elämään: miten se voisi ilmentyä yksinkertaisten liikkeiden avulla tai ilmentyä arkisissa asioissa.

Paras palaute on tunne

Näyttelyssä on esillä kineettisiä veistoksia myös Lasse Ursinilta. Häntä kiehtoo taide ilman tekijää.

Taide ilman tekijää kiehtoo

Taiteilija Lasse Ursin

- Minua kiinnostaa mekaniikka, ei niinkään robotin idea. Olen sellaista sukupolvea, joka on kasvanut teknologian ympäröimänä.

Taiteilijalle paras palaute näyttelystä olisi katselijan kokema oikea tunne.

- Vähän sellainen, kun lapsi näyttää askartelumassajuttuaan ja sanot sille, että onpa hieno, hän hymähtää.

Lue seuraavaksi