Johtolankoja etsitään jäästä Valamon tulipalopaikalla - liikkuuko Heinävedellä tuhopolttaja?

Valamon maatilan ja entisen Suurmäen koulun tulipalojen tutkinta on käynnistynyt. Todistusaineisto on kaivettava jäätyneen sammutusveden alta.

Kotimaa
Pelastuslaitos töisä palopaikalla
Heikki Haapalainen / Yle
Suurenmäen koulu tulessa.
Suurmäen entinen koulu Heinävedellä palaa.

Heinävedellä tutkitaan viimeöisten tulipalojen mahdollista yhteyttä toisiinsa. Heinävedellä syttyi ensin illalla maatila Valamon luostarialueella, myöhemmin yöllä liekeissä oli myös entinen Suurmäen koulu. Tuhotyön mahdollisuutta ei ole toistaiseksi voitu sulkea pois.

– Kyllähän se mieleen hiipii, rikoksen mahdollisuutta ei vielä ole saatu suljettua pois, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jouni Väisänen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Myös pelastuslaitoksen tutkijoita osallistuu palon syyn selvittämiseen.

– Rakennukset ovat tuhoutuneet niin pahoin, että varmasti se työtä teettää aika paljon. Selviä viitteitä kuitenkin on, että Suurmäen entisellä koululla olisi ulkopuolinen henkilö liikkunut. Sen tarkempia tietoja ei vielä ole, sanoo palomestari Ismo Vihro.

Valamon luostarialueen maatilaa käytettiin lähinnä varastona. Suurmäen entinen koulu on yksityisomistuksessa, mutta siinä ei asuta vakituisesti. Kun pelastuslaitoksen yksiköt ennättivät entiselle koululle, rakennus oli jo täyden palamisen vaiheessa.

Pakkanen ja jää tutkinnan haasteina

Heinävedellä Valamon luostarin maatilan tulipalon tutkinta käynnistyi jo aamuyön tunteina. Omat haasteensa tekniseen tutkintaan tuo jäätynyt sammutusvesi, joka kuorruttaa tuhoutuneiden rakennusten raunioita.

– Jäätä on paksulti. Voi olla, että paikkatutkintaa joudutaan jatkamaan huomennakin, toteaa rikoskomisario Jouni Väisänen.

25 asteen pakkanenkaan ei kuitenkaan peitä jälkiä, jos paikalla on käytetty syttyviä nesteitä, kuten esimerkiksi bensiiniä. Poliisi jututtaa silminnäkijöitä päivän mittaan.

– Poliisi on erittäin kiinnostunut niin silminnäkijähavainnoista kuin myös mahdollisista videoista. Jos on havaintoja esimerkiksi henkilöistä tai autoista, jotka ovat olleet tapahtuma-aikaan palopaikkojen lähettyvillä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Savonlinnan poliisiaseman palvelupäivystykseen, sanoo Väisänen.

Tutkinta voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Palopaikalta kerätyt näytteet tutkitaan aikanaan rikosteknisessä laboratoriossa ja myös lausuntojen ottamiseen ja purkamiseen menee oma aikansa.

Pakkanen rikkoi pelastuslaitoksen välineistöä

Tulipaloja sammuttamassa oli pelastusyksiköitä Etelä-Savosta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Pakkanen koetteli niin ihmisiä kuin kalustoa.

– Haasteellinen homma se oli, ja joitakin pumppuja meiltä siellä jäätyi ja vioittuikin siinä hommassa, kertoo palomestari Ismo Vihro.