Korkein hallinto-oikeus: Jyväskylä myi Valtiontalon liian halvalla

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Jyväskylän kaupungin Valtiontaloa koskevan valituksen. Oikeuden päätöksellä Alvar Aallon suunnittelema rakennus on edelleen Jyväskylän kaupungin käsissä.

talous
Valtiontalo Jyväskylässä Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun kulmasta katsottuna.
Valtiontalon oli alunperin Alvar Aallon Suojeluskunnalle suunnittelema rakennus. Se valmistui 1929.Arvo Vuorela / Yle

Alvar Aallon suunnitteleman, Jyväskylän ydinkeskustassa olevan Valtiontalon kohtalo on ollut oikeusprosessin takia auki jo vuosia.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi loppuvuodesta 2007 kaupan esisopimuksen, jolla rakennus myytäisiin liittymineen SRV Yhtiöt Oy:lle 207 091 eurolla.

Vuoden 2011 keväällä Jyväskylän kaupungin Tilapalvelu-liikelaitoksen johtokunta hyväksyi kauppakirjan.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Ahti Vielma teki oikaisuvaatimuksen johtokunnan päätöksestä ja vaatimus koski erityisesti kauppahintaa.

Tilapalvelun johtokunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen, minkä jälkeen Ahti Vielma valitti asiasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus hyväksyi Vielman valituksen. Tämän jälkeen kaupunki valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksestä.

"Arvosta ei arviota, ei riittävän laajaa tarjouskilpailua"

Oikeuden päätöksessä todetaan muun muassa, ettei kaupunki ollut hankkinut kiinteistön markkina-arvosta ulkopuolisen, puolueettoman asiantuntijan arviota, ainoastaan peruskorjauksen kustannuksista arvio oli teetetty.

Oikeuden mielestä ongelmia oli myös tarjouskilpailussa, jota koskevia ilmoituksia ei oltu julkaistu riittävän laajasti. Kaupungin tekemän tarjouskilpailun todistusarvoa oikeudessa heikensi myös se, että kauppahintaan päädyttiin kaupungin ja rakennusyhtiön käymissä neuvotteluissa, ei ostotarjouksen perusteella.

"Jatkossa kotiläksyt huolellisemmin"

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu pakottaa Jyväskylän kaupungin pohtimaan uudestaan Valtiontalon korttelin kehittämistä ja suunnittelua.

- Tämä vaihe on nyt ohi. Jatkossa Valtiontalon korttelin kehittämisessä on tehtävä kotiläksyt aiempaa huolellisemmin, Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson tyytyy toteamaan päätöksestä.

Lisätty klo 12.29 Anderssonin kommentti.

Lisätty klo 12.51 yksityiskohtia Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä.

Lisätty 17.37 kuvia.