1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Karaoke-koulu opettaa mikkitekniikan salat

Karaoke on juurtunut suomalaisten sydämiin niin, ettei mikään voi sitä korvata. Pitkän linjan karaoke-vetäjä uskoo, että karaoke-koulusta on hyötyä ihan kaikille.

Kuva: YLE / Anssi Leppänen

Karaoke-baareissa on hyvin monentasoisia laulajia, ja se onkin karaoken suola ja sokeri. Näin ajattelee kajaanilainen Hanna Hirvonen, joka on tehnyt karaoke-töitä jo 12 vuotta. Hirvonen on myös kokenut keikkalaulaja. Vaikka bändikaraokeakin on kokeiltu, se ei syrjäytä karaokea.

– Karaokella on oma paikkansa suomalaisten sydämissä. Bändikaraoket ovat seuraava askel laulajalle, mutta se ei voi korvata karaokea, koska sävellajiasiat ja rakenteet vaikuttavat. Milloin pitää lähteä laulamaan, minkälainen välisoitto on? Bändikaraokessa pitäisi olla vielä yksi ylimääräinen jäsen, joka koputtaa laulajaa olkapäälle, että ala laulaa.

Karaoke-kurssin idea on muhinut Hanna Hirvosen päässä jo pitkään.

– Ajattelin sitä niin, että se helpottaa minunkin työtäni, kun ihmisille kerrotaan asioista. Siellä saa laulaa omia lempikappaleita, ja lähdemme liikkeelle mikrofonitekniikasta ja hengitystekniikasta.

Kursilla kokeillaan myös erilaisia kappaleita ja sävellajitkin tulevat tutuksi.

– Kun on mahdollisuus muuttaa sävellajia, niin monikaan ei hoksaa, että millä idealla se toimisi ja miten sitä voisi kokeilla. En ole laulunopettaja eli missään nimessä kyse ei ole laulukurssista. Olen kuitenkin ottanut laulutunteja pitkään, joten ehkä voin antaa vinkkejä, sanoo Hirvonen.

Taso on noussut, mutta kaikki kukat saavat kukkia

Aiemmin karaokesta oli vallalla sellainen käsitys, että mikrofonin taakse mennään örisemään pelti kiinni. Nykyään monet harrastavat karaoke-laulamista ja menevät ravintolaan autoillen esiintymään toisille harrastajille.

Tule sellaisena kuin olet ja laula kuten laulat, äläkä vertaa itseäsi muihin, koska karaoke-laulaminen ei ole kilpailulaji.

Hanna Hirvonen

– Totta kai karaoken taso on kirjava, siellä on myös pelti kiinni –laulajia. Jos ei ole poistettu ravintolasta, niin silloin pääsee laulamaankin. Yleistaso on noussut kuitenkin paljon, kertoo Hanna Hirvonen.

Kun mikrofonia osataan käyttää oikein, niin kuuntelijakin nauttii enemmän, kun hiljaisetkin kohdat kuuluvat, mutta voimakkaat kohdat eivät mene ruvelle.

– Minun pitää välillä poistua karaoketilasta, koska muuten korvat puuroutuvat, jos olen siinä koko illan. Kun ihmiset tietävät miten mikin kanssa toimitaan, niin se helpottaa sitä, että minä en ole siellä koko ajan vääntämässä pienemmälle ja isommalle, vaan laulaja osaa pelata mikin etäisyyden kanssa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Karaoke-vetäjä Hanna Hirvonen näkee viikoittain todella hyviä laulajia.

– Joskus tuntuu, että on laulajia, jotka pystyisivät keikkarintamallakin toimimaan. Siitä huolimatta, tule sellaisena kuin olet ja laula kuten laulat, äläkä vertaa itseäsi muihin, koska karaoke-laulaminen ei ole kilpailulaji. Karaoke-kilpailut ja laulukilpailut ovat erikseen, sanoo Hirvonen.

Kajaanissa karaoke-koulu kokoontui ensimmäisen kerran tällä viikolla.