1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Kuopion koulukuviot kuin Kauniit ja rohkeat"

Kasvun ja oppimisen lautakunta lähetti keskiviikkona Kuopion kolmen koulun lakkautussuunnitelmat bumerangina takaisin kaupunginhallitukselle – ja valtuustolle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja kummastelee lautakunnan toimintaa.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Kuopiossa Pitkälahden, Kettulan ja Kemppaanmäen koulujen oppilaat voivat joutua odottamaan koulujensa kohtalon ratkeamista ensi syksyyn.

Kasvun ja oppimisen lautakunta haluaa lykätä koulujen lakkautuspäätöstä ja selvittää, voitaisiinko Kalevalan koulun Linnanpellon yksikkö sulkea.

Näin vältettäisiin koulun yli kymmenen miljoonaa euroa maksava peruskorjaus. Päätöksen lykkääminen kuitenkin tarkoittaisi, että tänä vuonna talousarvioraamista jäätäisiin lähes puoli miljoonaa euroa.

"Valtuuston päätöksien sitovuutta ei ymmärretä"

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) pitää lautakunnan toimintaa erikoisena, koska lautakunnan ehdotus tarkoittaisi, ettei valtuuston lautakunnalle asettamia säästöjä saavuteta tänä vuonna.

On niin villejä käänteitä, ettei tiedä, mitä seuraavassa jaksossa tulee tapahtumaan.

Pekka Kantanen

- Pidän lautakunnan menettelyä erikoisena. Kun valtuusto on raamit asettanut, ei lautakunta voi niistä omalla päätöksellään poiketa. Ymmärrän luottamushenkilöiden tuskan, kun on kyse kouluja ja lapsia koskettavista asioista. Ehkä kun on uusia luottamushenkilöitä, niin ei ymmärretä valtuuston päätöksien sitovuutta, Kantanen muotoilee.

Kaupunginhallitus käsittelee koulusäästöjä maanantain suunnittelukokouksessaan. Asiasta pyritään päättämään mahdollisimman pian ja siirtämään asia edelleen valtuustolle.

- Ilmeisesti lautakunnan jäsenillä on sellaista viisautta, jota kouluverkkoselvitystä tehneiltä asiantuntijoilta ja virkamiehiltä puuttuu. Pahin tilanne on, jos koko kouluverkkoselvitys jouduttaisiin avaamaan uudelleen. Tämä alkaa muistuttaa jo Kauniita ja rohkeita. On niin villejä käänteitä, ettei tiedä, mitä seuraavassa jaksossa tulee tapahtumaan, Kantanen sanailee.

Asiat halutaan tutkia perusteellisesti

Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja Aleksi Eskelisen (kesk.) mukaan lautakunta haluaa, että kaikki kivet ja kannot käännetään asiassa ennen kuin koulujen lakkauttamisesta päätetään.

- Jos Linnanpellon yksikön voi sulkea, tällä säästetään tulevaisuudessa yli 10 miljoonaa. Kyse on niin merkittävästä säästöstä, että meistä on kannattavaa ottaa se riski, että säästötavoitteesta jäädään tänä vuonna.

Lakkauttamispäätöksiä on Eskelisen mukaan lykättävä siihen saakka, että selvitys Linnanpellon yksikön tilanteesta saadaan valmiiksi. Näin yksikön oppilaat mahtuvat muihin Kuopion kouluihin, jos se päätetään sulkea.

Kyse on niin merkittävästä säästöstä, että on kannattavaa ottaa riski.

Aleksi Eskelinen

- Jos Pitkälahti ja Kettula suljetaan, tulee liian täyttä yläkouluihin, jos vielä Linnanpellon yksikkökin päätetään sulkea.

Eskelisen mukaan lautakunta on huolissaan siitä, miten kaupungin talous kestää tuleville vuosille suunniteltuja investointeja.

- Jynkkä on 13 miljoonaa, Karttula 12, lukioverkon muutoksista Minna Canthin ja musiikkilukion yhdistäminen maksaa 15–20 miljoonaa, Maaningalle on luvattu uusi koulu siitä  ja mahdollisen uuden Kuopion Länsirannan koulujen yhteissummana, tulee lähes 10 miljoonaa lisää. On pakko miettiä, mistä investoinneista voisi säästää, Eskelinen perustelee.

Lautakunta esittää, että perusopetuksen palveluverkostomuutoksien jatkovaiheet suunnitellaan valmiiksi vuoden 2015 talousarvion käsittelyyn mennessä. Näin koulujen kohtalon ratkeaminen lykkääntyisi siis ainakin syksyyn.

- Tämä on siis meidän ehdotuksemme, että entäs jos tehtäisiin näin. Kaupunginhallitus ja -valtuusto sitten päättävät, halutaanko säästöt välittömästi vai että nyt jäädään vähän säästötavoitteesta, mutta saataisiin myöhemmin isommat ja merkittävämmät säästöt.

Korjattu artikkelia: Maaningan uuden koulun ja Kuopion Länsirannan yhteissumma lähes 10 miljoonaa euroa. Pienten alakoulujen investointi yleensä 4–5 miljoonaa euroa.