1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyhjä vatsa on linnulle kohtalokas

Kireä pakkanen pistää pikkulinnun värisemään kylmästä, koska sillä ei ole metsäkanalinnun tapaan jaloissaan suojaavaa untuvaa. Talvessa kohtalokkainta linnulle on kuitenkin liian vähäinen ravinto.

luonto
Kuvassa mustarastas männyn suojissa
Petra Haavisto / Yle

Pikkulinnut hakeutuvat pakkasella lämmön äärelle. Niillä on lämmittävä untuvapeite, mutta jalat ovat heikko kohta, kertoo Marko Pohjoismäki, Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen aluevastaava.

– Jaloista vuotaa kylmää. Kaikilla linnuilla ei ole suojaavaa karvapeitettä jaloissa. Lapin linnuilla ja metsäkanalinnuilla on untuvaa jaloissa, mutta ei pikkulinnuilla.

Silti kylmä ei tapa lintua, vaan ravinnon puute. Linnulla on kova homma hankkia lyhyen talvipäivän aikana kaikki tarvitsemansa ravinto. Ruokaa tarvitaan paljon.

– Jos lintu ei saa syötyä vähintään oman painonsa verran päivässä ruokaa, se on kohtalokasta. Sen ne tarvitsevat. Pitää vähintään saada 20-30 grammaa ruokaa, että lintu tarkenee. Rasva palaa energiaksi.

Marko Pohjoismäki vinkkaa, että ihmisen apu olisi tärkeää. Lintujen ruokinnasta pitäisi huolehtia säännöllisesti, sillä ruokintapaikan etsimiseen saattaa linnulta kulua kohtalokkaan pitkä aika. Jos ravinnonsaanti viivästyy, päivän energiamäärä saattaa jäädä vajaaksi.

Jos lintu ei saa syötyä vähintään oman painonsa verran päivässä ruokaa, se on kohtalokasta.

Marko Pohjoismäki

Kaupungissa ruokaileville linnuille ei tarvitse laittaa täydellistä kattausta esille. Lintuharrastaja vinkkaa, että esimerkiksi talimakkara suojaisessa paikassa riittää.

– Sekin auttaa. Kaikenlaista ei tarvitse olla tarjolla. Varsinkin nyt kannattaisi kiireesti aloittaa ruokinta. Moni on nimittäin lauhana alkutalvena jättänyt sen pois. Nyt pakkasilla on tarvetta ruokinnalle, toteaa Pohjoismäki.

Lue seuraavaksi