Itella aloittaa laajat yt:t - 1 200 työpaikkaa uhattuna

Itellan mukaan postialan murros oli viime vuonna jopa dramaattisempi kuin ennakkoon osattiin odottaa.

talous
Posti pääkonttori
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Itella aloittaa yt-neuvottelut, joiden tuloksena voi hävitä peräti 1 200 työpaikkaa. Yhtiön mukaan vain osa tästä voidaan toteuttaa vapaaehtoisilla järjestelyillä ja luonnollisen poistuman kautta.

Vähennyksiä perustellaan perinteisen postin kysynnän voimakkaalla laskulla. Itellan mukaan postialan murros oli viime vuonna jopa dramaattisempi kuin ennakkoon osattiin odottaa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä osoitteellisia kirjeitä jaettiin seitsemän prosenttia ja lehtiä kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Itella odottaa kehityksen jatkuvan tänä vuonna ja jopa kiihtyvän. Laskun odotetaan olevan jopa noin kymmenen prosenttia.

Toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan Suomessa ollaan nyt saman rakennemuutoksen edessä, mikä on tapahtunut muissa länsimaissa jo aiemmin.

Yt-neuvottelut käynnistyvät ensi viikolla. Niiden parissa on ns. päiväpostia jakava henkilöstö. Irtisanomistarpeeksi arvioidaan 800 vakituista työntekijää. Tarkemmat luvut selviävät neuvottelujen kuluessa.

Itellan henkilöstöjohtajan Jaana Jokisen mukaan tarkempi irtisanomisaikataulu selviää henkilöstön kanssa käytävissä neuvotteluissa. Irtisanomistarve on kuitenkin akuutti, hän korostaa.

Neuvottelujen piirissä on 8 500 vakituista työntekijää. Itellan henkilöstömäärä on 26 149. Yt-menettely ei koske Itellan muita palveluja.