Hyppää sisältöön

Tertin kartano ikuistettiin postimerkkiin

Mikkeliläinen Tertin kartano saa oman postimerkkinsä. Viitostien varrella komeileva vaaleanpunainen kartano on merkin keskiössä, joka julkaistaan 5. päivä helmikuuta. Merkkiä tullaan myymään vain Mikkelissä, ja ainakin alueellisia keräilijöitä sen uskotaan kiinnostavan.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Mikkeliläinen Tertin kartano juhlii tänä vuonna 120-vuotista historiaansa saman suvun nimissä. Kartanon emäntä Pepita Pylkkänen iloitsee juhlavuoden alkavan hienosti oman postimerkin julkaisulla.

- Kyllä tämä on kunnianosoitus meidän työlle ja koko tilalle, kun tällaisen merkin saimme.

Idea postimerkkiin lähti Itellalta, jossa paikallisella tasolla mietitiiin aiheita niin sanottuun omakuvapostimerkkiin.

- Näitä omakuvapostimerkkejä Posti julkaisee silloin, kun katsotaan, että alueellisesti löytyy postimerkkiin soveltuva aihe, joka ei kuitenkaan mahdu mukaan postimerkkien vuosijulkaisuohjelmaan, kertoo Itella Postin myyntiesimies Mirja Pynnönen.

Mikkelin pääpostin porukka mietti aiheen ja valitsi postimerkin kuvaksi Ilpo Aallon 1990-luvun lopulla ottaman valokuvan kartanosta. Postimerkkikeskus hyväksyi kuvan ja nyt merkki on valmis julkaistavaksi. Ensileima merkkiin painetaan 5. helmikuuta.

- Otin kuvan ohikulkumatkalla 90-luvun lopulla filmikameralle. Nyt ei varmaan ihan tällaista kuvaa saisikaan, kun puusto on kasvanut järven rannalle sen verran, kuvaaja ja suunnittelija Ilpo Aalto kertoo.

Seuraava merkki jo suunnitteilla

Tertin kartanon postimerkki on ykkösluokan merkki, mutta hinta on hieman normaalia merkkiä kalliimpi.

- Nämä omakuvapostimerkit maksavat aina hieman enemmän kuin tavalliset merkit, koska ne ovat erikoismerkkejä. Kun tavallinen ykkösluokan merkki maksaa euron, maksavat nämä 1,80 euroa, Mirja Pynnönen kertoo.

Etelä-Savossa on aiemminkin julkaistu alueellisia omakuvapostimerkkejä. Vuonna 2012 oman merkin sai Savonlinnan oopperajuhlat juhliessaan 100-vuotista taivaltaan. Vuonna 2013 Mikkelin kaupungin 175- vuotisjuhlavuotta juhlistettiin omalla postimerkillä. Tänä vuonna Itella julkaisee 5-10 tällaista omakuvamerkkiä. Julkaisukriteerinä on aiheen herättämä mielenkiinto. Ainakin Jyväskylän MM-ralli on ilmoittanut halukkuutensa omaan postimerkkiin. Mikkelissä uuden merkin suunnittelu on jo käynnissä.

- Ajatuksena on ollut, että tulevat asuntomessut voisivat saada oman omakuvapostimerkin. Siihen täytyisi vaan joku hyvä kuvaidea keksiä. Postimerkin kuva voi olla yhtä hyvin valokuva, piirretty tai vaikkapa logo. Kunhan se vain soveltuu postimerkkiin, Mirja Pynnönen kertoo.