Kuolema tanssii Kainuusta kaikkialle

Tanssitaiteilija Sari Palmgren valmistelee parhaillaan uutta esitystä Kajaanissa. Samaan aikaan hän kerää kainuulaisten näkemyksiä kuolevaisuudesta ja kuoleman kohtaamisesta. Kainuun jälkeen tanssija tekee saman urakan kaikissa maanosissa. Näistä palasista syntyy myöhemmin tanssielokuva.

Kotimaa
Tanssija Sari Palmgren
Kata Laurikainen / Yle

Helsinkiläinen koreografi-tanssija Sari Palmgren työstää parhaillaan kajaanilaisen Routa-tanssiryhmän kanssa esitystä, joka tulee olemaan osa suurempaa samannimistä projektia – Mortal Road Movie -tanssielokuvaa.

Kuolevaisuutta käsittelevä tanssielokuva vie Palmgrenin Kainuun jälkeen useisiin maailman kolkkiin. Jokaisessa etapissaan hän valmistaa paitsi tanssiesityksen paikallisten taiteilijoiden kanssa, kokoaa myös haastattelujen ja keskustelujen kautta yhteen eri kulttuurien kuolemasuhteita.

Täytyy ymmärtää, että kaikella on alku ja loppu. Vain siten voi oppia elämään täydemmin juuri nyt.

Sari Palmgren

- Aion 3–4 vuoden sisällä vierailla kaikissa maanosissa. Syksyllä lähden New Yorkiin, joka on kiinnostava tietysti jo siksi, että se on todellinen kulttuurien sulatusuuni, kertoo Palmgren.

Helmikuun alussa Palmgren kerää kuitenkin ensin kokemuksia ja tarinoita kuolemasta kainuulaisilta – yläkoululaisikäisistä eläkeläisiin.

- Halusin tulla ainakin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja pienempään yhteisöön. Kajaani tuntui mukavalta vaihtoehdolta. Yllätyin, että täällä kuolema-aiheita käsittelevät samaan aikaan muutkin taiteilijat, naurahtaa Palmgren.

Esimerkiksi vastaperustetun esittävän taiteen kollektiivi Vaaran (siirryt toiseen palveluun) Tabu-sarjan ensimmäinen osa käsittelee kuolemaan liittyviä tabuja.

Tanssilla voi muuttaa maailmaa

Tanssija Sari Palmgren
Sari Palmgren

Sari Palmgren on ottanut ennenkin teoksissaan käsittelyyn yhteiskunnallisia teemoja. Hän valitsi nyt Kuolevaisuuden ja kuolemasuhteet, koska koki, että ikuista nuoruutta ihaileva kulttuurimme tarvitsee keskustelua vääjäämättömästä.

– Mikään ei jatku loputtomasti. Täytyy ymmärtää, että kaikella on alku ja loppu. Vain siten voi oppia elämään täydemmin juuri nyt. Usein tuo oivallus tulee silloin, kun kuolema koskettaa läheltä. Haluan tällä teoksella pohtia, onko mahdollista löytää se ilman tragediaa. Haluan herättää katsojan kysymään, miten me elämme, Palmgren miettii.

Tanssitaiteilijaa on aina kiinnostanut myös ihmisen suhde ympäristöön ja ympäristön tila.

Kantaaottava esitys voi jättää katsojaan pienen siemenen, joka päästessään kasvamaan kenties muuttaa kulmaa, josta ihminen katselee asioita.

Sari Palmgren

– Esimerkiksi se, kuinka paljon tapamme eläimiä ravinnoksemme, on järjetöntä.

Sari Palmgren uskoo, että tanssilla todella voi muuttaa maailmaa.

– En tiedä onko yksittäisen tanssiteoksen näkeminen sinänsä se juttu, mutta kantaaottava esitys voi jättää katsojaan pienen siemenen, joka päästessään kasvamaan kenties muuttaa kulmaa, josta ihminen katselee asioita, pohtii Palmgren.

Tanssi tutummaksi

Tanssi koetaan usein hieman hankalasti lähestyttäväksi taiteen muodoksi.

– Itselleni tanssin ja liikkeen saavutettavuus on todella tärkeää. Olen aikaisemmin tehnyt jo yhteisöprojektin, johon liittyi tanssielokuva. Lähtökohtaisestikin olen kiinnostunut elokuvasta, erityisesti dokumenttielokuvasta. Sen yhdistäminen tanssiin on minulle luontaista, Palmgren sanoo.

Sari Palmgren uskoo, että tanssin jääminen kulttuurissamme muiden esittävän taiteen muotojen jalkoihin juontaa juurensa jo koulu-opetuksesta.

– Kouluissa tarjotaan ala-asteelta asti koko ajan kuvataidetta, musiikkia, teatteria ja elokuvaa. On ihan ymmärrettävää, että tanssi jää ihmisille kaukaisemmaksi, kun ei siihen ole kosketusta samalla tavalla, sanoo Palmgren.

Muutaman vuoden päästä nähdään, kuinka Palmgrenin kuoleman keskellä tanssiva, monitaiteellinen Mortal Road Movie -elokuva löytää yleisön.

Palmgrenin ja Routa-ryhmän yhteinen Mortal Road Movie -esitys saa ensi-iltansa 3.5. Kajaanin Generaattorissa.