Mäyrän linnassa metsäneläimet nukkuvat ritirinnan

Mäyrien rakennustaidoista pääsevät nauttimaan muutkin metsäneläimet. Taitava linnanrakentaja ottaa alivuokralaisia vinttihuoneisiinsa. Varsinkin supikoirat muuttavat mäyränpesiin pakoon talven pakkasia.

luonto
Mäyrä menossa pesäkoloonsa.
Vihtori Koskinen / Yle

Lahtelaiselle mäyränpesälle jätetty riistakamera paljastaa, että supikoirapariskunta piipahtaa ulos mäyränpesästä illan ja yön hämärissä. Samassa pesäluolastossa asuu myös mäyrä, tai kokonainen mäyräklaani.

- Olen seurannut pesän elämää neljäkymmentä vuotta. Mäyrät vaihtuvat, mutta jäljistä näkee, että siellä on paljon elämää. Jos pitäisi arvailla, kai siellä kymmenkunta mäyrää asuu, lahtelainen riista-asiantuntija Matti Sundelin toteaa.

- Pesää on rakennettu kaikki nämä vuosikymmenet. Luolasta on kärrätty maata monta kuorma-autokuormallista vuosien aikana, hän lisää.

Yli neljäkymmenvuotias mäyrälinnoitus on hieno näky. Pesäksi valikoitunut maanalainen linnoitus on rakennettu jyrkkään metsärinteeseen, josta on laskettavissa useita pesäaukkoja. Eläinten kulkureiteistä on muovautunut polkuja pitkin rinteen kylkeä.

- Mäyrät rakentavat aina varauloskäyntejä hätätilanteen varalle, mutta tässä jo kolojen lukumäärästä on pääteltävissä, että pesä on valtava. Siksi siellä on tilaa myös supikoirille ja ehkä ketullekin, Sundelin tuumii.

Supikoirat istuvat yöllä pesän läheisyydessä.
Supikoirat viihtyivät saman pesäluolaston läheisyydessa kuin mäyrätkin. Vihtori Koskinen / Yle

Kettu jäi bongaamatta

Viikon ajaksi mäyränpesälle jätetty riistakamera tallensi kymmenittäin kuvia yön pimeydessä hiippailevasta supikoirapariskunnasta ja ainakin yhdestä mäyrästä.

Todisteita ketun vierailuista ei kuitenkaan viikon aikana saatu. Kettujen tiedetään kuitenkin hyödyntävän mäyrän maanalaisia linnoituksia.

Pesä on valtava. Siksi siellä on tilaa myös supikoirille ja ehkä ketullekin.

Matti Sundelin

- Joskus ketut ovat samoissa pesissä, mutta yleensä kuitenkin eri aikaan kuin muut pienpedot, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen pienpetotutkija Kaarina Kauhala sanoo.

Supikoira sen sijaan on Kauhalan mukaan tuttu alivuokralainen mäyrän pesässä, mutta usein mäyrän tietämättä.

- Mäyrä ei ehkä lainkaan tiedä, että supikoira on samassa talvipesässä, koska mäyrä käy aikaisemmin talviunille ja menee yleensä pesän syvimpiin osiin.

Supikoira tulee mäyrää myöhemmin "vintille" ja herää keväällä sitä aikaisemmin.

Pienpetotutkijan mukaan mäyrä saattaa olla suopea kyläilijöitä kohtaan, vaikka olisi tietoinen vuokralaisista. Supikoirilla ja mäyrillä ei ole keskinäistä kilpailua ravinnosta talviaikaan.

Monissa mäyränpesissä on myös riittävästi tilaa monille eläimille, joten syitä kahnauksiin ei välttämättä synny.

Missä on mäyrän talviuni?

Riistakameran kuviin tallentuvat eläinten lisäksi lämpötilalukemat. Mäyrän ulkoilujen aikaan pakkanen paukkui lähellä kahtakymmentä pakkasastetta.

Mäyrä ei ehkä lainkaan tiedä, että supikoira on samassa talvipesässä, koska mäyrä käy aikaisemmin talviunille ja menee yleensä pesän syvimpiin osiin.

Kaarina Kauhala

Mäyrien tiedetään viettävän talvensa ajoittaisessa talviunessa ja kylmimmät ajat muutenkin pesissään. Pienpetotutkijan mukaan ei ole kuitenkaan tavatonta, että talviunta torkkuva mäyrä tekee reissuja pakkaseen, varsinkin jos pesä on lähellä ihmisasutusta.

- Turussa muutama vuosi sitten ollut riistakamera paljasti, että sielläkin mäyrät olivat pesän ulkopuolella kovalla pakkasella uudenvuoden aikoihin. Pesän lähellä oli lintujen ruokintapaikka, joten jos ruokaa on saatavilla, ne saattavat olla talvellakin välillä aktiivisia.

Lahdessa riistakameralla kuvattu pesä sijaitsee lähellä pientaloasuinaluetta, joten lintujen ruokintapaikkoja on useita muutaman sadan metrin säteellä.

Mäyrä menossa pesäkoloonsa.
Riistakamera tallensi paljon vilskettä pesäkolojen tuntumassa. Vihtori Koskinen / Yle