1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Allekirjoitus jää historiaan tällä vuosikymmenellä"

Suomalaisten allekirjoitustaito on jäämässä historiaan, jos kaunokirjoituksen opetus poistetaan kouluista. TIEKE:n tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvin mukaan taidon perään ei tarvitse haikailla. Hänen mukaansa Suomessa ollaan allekirjoituksen suhteen jo nyt kehityksestä jäljessä.

Kotimaan uutiset
nainen kirjoittaa allekirjoitusta
Päivi Meritähti / Yle

Tunnistautuminen allekirjoituksella on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE:n tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvin mukaan vanhanaikaista. Hän arvioi, että tässä teknisessä kehityksessä Suomi on jäänyt jopa kymmenen vuotta muista jälkeen.

- Esimerkiksi Virossa kynällä ja paperilla tehtävä allekirjoitus on poistunut kuvioista ja siellä on siirrytty sähköiseen allekirjoitukseen vuosia sitten. Surullista tässä on, että tuota kyseistä tekniikkaa kokeiltiin Otaniemessä jo silloin kun opiskelin siellä vuosikymmeniä sitten, Kasvi toteaa.

Tarvittava tekniikka löytyy jo

Kasvin mukaan suomalaisen tekniikan käyttöönotto kotimaassa on myöhästynyt monesta syystä.

- Kännyköissähän on jo tarvittava nfc-tekniikka, mutta ongelma johtuu siitä, että käyttömaksuissa ei ole päästy sopuun kauppojen, pankkien, operaattorien ja lainlaatijoiden kanssa.

Voihan toki olla, että palaamme vielä puumerkkien aikaan

TIEKE:n tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi

Tunnistautumisessa ei rajoja tunneta

Kasvin mukaan kännykän välityksellä tunnistautuminen olisi helpoin ratkaisu tähän hätään, mutta muitakin tapoja on.

- Itse en esimerkiksi käytä tietokoneessa salasanaa vaan näytän naamani kameralle ja se tunnistaa kasvoni. Meidät voidaan tunnistaa kasvoista, kävelytyylistä ja jopa siitä miten näppäilemme tietokoneen näppäimistöä. Pelottavaa on, että emme voi olla varmoja missä kaikkialla meidät tunnistetaan ja mihin sitä tietoa käytetään.

Käsiala on helppo väärentää

Vaikka tekniikka tuokin mukanaan haasteita ei Kasvi kaipaa perinteistä allekirjoitusta.

- Tunnistautumisen kannalta käsialalla ei ole mitään merkitystä. Se on itse asiassa aika huono tapa, sillä se on helppo väärentää. Uskon, että se katoaa vuosikymmenen loppuun mennessä, Kasvi toteaa.

Lue seuraavaksi