Oulun konservatorio on talenttitaivaan tähtitehdas

Opinahjon kasvateista on viime vuonna leivottu laulukilpailujen voittajia ja menestyneitä laulajia. Konkarit tietävät, että laulukisan voitto on vasta ensimmäinen askel uralla.

Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Oulun konservatorion laulunopettaja Inga Söder kertoo, että oululaisten menestys laulukilpailuissa, kuten Idolsissa ja Voice of Finlandissa, kertoo siitä, että Oulussa on panostettu kulttuurikasvatukseen.

– Täällä on tekemisen meininki. On tärkeää, että täällä pidetään jatkossakin musiikkiluokat ja koko musiikkikoulutuksen jatkumo.

Laulamista haluavat opiskella nyt niin monet, että Söder puhuu superhyperbuumista. Hänen mielestään jokaista laulajaa on kannustettava ja autettava ottamaan oppia muilta. Sillä pärjää pitkälle.

– On oltava oma itsensä, päälle liimattu rooli paistaa ihmisestä ja musiikista, Söder sanoo.

Laulaja Aki Louhela muistuttaa, että laulukisan voitto on vain yksi askel artistin uralla. Sen jälkeen alkaa todellinen työnteko ja maakuntien kiertely. Laulajan on oltava yrittäjähenkinen.

– Laulajan ammatti vaatii uskoa ja pitkäjänteisyyttä. Tässä tarvitsee itseluottamusta ja itse on oltava hyvin aktiivinen, Louhela toteaa.

Voitto ihmetyttää

Oulun konservatorion kasvatti Mitra Kaislaranta ei ole vieläkään täysin tajunnut voittaneensa Idols-kisan.

– Ymmärrän jo, että olin mukana kisassa ja että se on nyt ohi, mutta en aina sitä, että voitin, Kaislaranta hymyilee.

Hyppy paikallisilta keikoilta koko kansan tähdeksi on tuntunut myös hieman epäuskottavalta.

– Se, että minulla saattoi olla tv:ssä jopa miljoona katsojaa, ei tunnu yhtä realistiselta kuin jos olisin nähnyt ihmiset kasvokkain.

Itseni näköinen levy

Kaislaranta sai voittonsa myötä Warnerilta levytyssopimuksen. Hän haluaa laulaa popmusiikkia suomeksi.

– On tärkeää, että levystä tulee itseni näköinen. Haluan seisoa sen takana, mitä teen.

Kaislaranta kävi Oulussa musiikkipainotteisen Pohjankartanon yläasteen ja Madetojan musiikkilukion ja on nyt Oulun konservatorion oppilas.

– Kokemuspohjani on tuonut varmuutta tekemiseeni. Jokainen keikka on jatkossakin yhtä tärkeä, olipa väkeä 60 tai 600.