1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Kannabista kokeillut lähes miljoona suomalaista, kotikasvattajia tuhansia

Huumausaineiden käyttörikoksia tuli viime vuonna tietoon vajaat 13 000. Viime vuosina kannabiksen kotikasvatus on yleistynyt.

Kuva: Etienne Ansotte / EPA

Laillisten marihuanakauppojen aukeaminen Yhdysvaltain Coloradossa sekä presidentti Barack Obaman kommentit ovat saaneet kannabiskeskustelun vauhtiin Suomessakin. Vireillä on myös kansalaisaloite, joka tähtää kannabiksen käytön ja omaan käyttöön tapahtuvan kasvatuksen rangaistavuudesta luopumiseen.

Huumeiden käyttöä tutkineen sosiologi Jussi Perälän mukaan kannabista käyttävät Suomessa ihmiset laidasta laitaan.

– Kaikkein tyypillisin käyttäjä on tilastojen perusteella nuorehko, 25–34-vuotias mies. Kentällä kuitenkin näkyy, että käyttäjiä on laidasta laitaan. Nuorille kannabis on normijuttu, Jussi Perälä sanoo.

Perälän mukaan nuorempien asenteet kannabista kohtaan ovat vanhempia ikäluokkia sallivampia.

– Mitä vanhempiin mennään, sitä vähemmän kannabista käytetään ja sitä kielteisempiä ovat asenteet, Jussi Perälä toteaa.

Tutkijan mukaan suomalaisista arviolta lähes miljoona on elämänsä aikana kokeillut kannabista. Kuitenkin vuonna 2010 tehdyssä väestökyselyssä 17 prosenttia 15–69-vuotiaista ilmoitti joskus kokeilleensa kannabista. Viimeisimmän kuukauden aikana kannabista ilmoittivat kyselytutkimuksessa käyttäneensä huomattavasti harvemmat, yksi prosentti vastaajista. Tutkijan mukaan kyselyissä kaikki eivät kerro kannabiskokeiluistaan.

Viime vuosina kannabiksen kotikasvatus on yleistynyt. Tutkija Jussi Perälän mukaan karkeasti arvioiden 40 000–60 000 suomalaista on joskus kasvattanut kannabista ja joka kymmenes suomalainen tuntee jonkun kannabiksen kasvattajan.

– Aktiivikasvattajia saattaa olla parikymmentä tuhatta. Määriä on kuitenkin vaikea arvioida, hän toteaa.

Tullin haaviin jäi vähemmän isoja kannabislasteja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan se määrä, joka kannabiksesta vuosittain jää poliisin ja tullin takavarikkoihin, vaihtelee 10 ja 25 prosentin välillä. Tämän perusteella Suomen markkinoilla olleen kannabiksen määrä olisi toissa vuonna ollut vajaan 3 tonnin ja runsaan 7 tonnin välillä.

Toissa vuonna tulli ja poliisi takavarikoivat kannabistuotteita yhteensä runsaat 700 kiloa. Takavarikoitujen kannabiskasvien määrä oli runsaat 18 000. Myös tullista kerrotaan, että nämä lastit ovat vain pieni osa Suomen markkinoilla liikkuvasta kannabiksesta.

– Kyllä sitä on moninkertaisesti takavarikoituun verrattuna, rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Tullista sanoo.

Viime vuonna tullin haaviin jäi merkittävästi vähemmän isoja kannabislasteja kuin aiempina vuosina. Ennakkotietojen mukaan tulli takavarikoi viime vuonna runsaat 250 kiloa kannabista. Edellisenä vuonna tulli löysi hasista ja marihuanaa lähes 400 kiloa. Sinkkonen kertoo, että merkittävin syy on kuljetusreittien muutos. Suomessa on aiempina vuosina jäänyt kiinni suuria Venäjän markkinoille tarkoitettuja kannabislasteja. Reitit ovat nyt siirtyneet etelämmäs Baltian maihin.

Tullin rikostorjuntapäällikön Hannu Sinkkosen mukaan viimeisten viiden vuoden kuluessa kannabiksenkin kuljetuksessa on yleistynyt kehon sisäinen kuljetus, joka aiemmin liittyi lähinnä kovempiin huumeisiin.

Turistisalakuljettajat kuljettavat pienehköjä määriä omaan käyttöön tai lähipiirille. Sinkkosen mukaan myös siemeniä tuodaan maahan koko ajan. Valtaosa Suomeen tulevasta kannabiksesta kuljetetaan kuitenkin ammattilaisten toimin.

– Jos katsotaan kiloja, niin 90 prosenttia tai jopa enemmän on ammattilaisten tuomaa.

Huumeiden käyttöä tutkinut sosiologi Jussi Perälä arvioi, että katukaupassa gramma kannabista maksaa tällä hetkellä jopa 20 euroa. Tutuilta ostettuna kannabisgramman hinta on noin 10–15 euroa. Kannabista saadaan usein myös lähes ilmaiseksi kavereilta tai sitä kasvatetaan yhdessä tuttujen kanssa, jolloin kustannukset ovat paljon pienemmät.

Käyttörikoksia viime vuonna vajaat 13 000

Rangaistus huumeiden käyttörikoksesta voi ulottua sakosta korkeintaan 6 kuukauden vankeustuomioon.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huumausaineen käyttörikoksia tuli viranomaisten tietoon viime vuonna vajaat 13 000, mikä oli hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Tässä ovat mukana muutkin kuin kannabikseen liittyvät rikokset. Käyttörikosten osuus kaikista huumausainerikoksista oli viime vuonna runsas puolet. Myös kaikkien huumausainerikosten määrä kasvoi jonkin verran edellisvuodesta. Niitä tuli viime vuonna viranomaisten tietoon vajaat 23 000.

Poliisille kannabis on arkipäivää. Järjestäytyneen rikollisuuden ja mittavan huumekaupan lisäksi pienemmät tapaukset työllistävät poliisia päivittäin. Rikosylikomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisilaitoksen päivittäisrikostutkinnan yksiköstä kertoo, että kannabis ja muut huumeet liittyvät usein muihin tapauksiin.

– Tyypillisiä ovat varkaustapaukset. Poliisi ottaa varkaan kiinni, ja siinä yhteydessä kaverilta löytyy huumausainetta.

Kannabiksen ja muiden huumeiden käyttörikoksia tulee poliisin eteen myös esimerkiksi liikenteessä. Laaksonen kertoo, että poliisin arjessa näkyy myös kannabiksen viljelyn yleistyminen.

Täsmennetty klo 8.10: Otsikon ja tekstin maininta lähes miljoonasta kannabista kokeilleesta perustuu tutkijan arvioon.