1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maito

Tinkimaito käy kaupaksi Rautalammilla: raakaa maitoa pidetään terveyttä edistävänä

Raakamaitoa eli tinkimaitoa pidetään usein terveysriskinä sen käsittelemättömyyden vuoksi. Toisille raakamaito on suurta herkkua: esimerkiksi Rautalammin Peltolan maatilalla on myyty raakamaitoa jo 20 vuoden ajan ja asiakkaita riittää. Maatilan isäntä muistuttaa, että tärkeintä on muistaa käsitellä maito oikein.

Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Pohjois-Savon Rautalammilla Peltolan maatilalla on raakamaitoa myyty jo 20 vuoden ajan. Maitoa menee myyntiin paitsi tilan omaan meijeriin ja Maitomaan osuusmeijeriin, myös suoraan asiakkaille. Tilan isäntä Matti Kärkkäinen sanoo, että pitkäaikaisin asiakas on ostanut maitoa säännöllisesti parinkymmenen vuoden ajan.

- Hän hakkee raakamaitoa joka toinen päivä vielä tänäkin päivänä. Vakiasiakkaat hakee tuotteen ite ja ovat olleet tyytyväisiä. Asiakkaat kokee raakamaidon esimerkiksi ruuanlaitossa tai juomisessa terveyttä edistäväksi tuotteeksi enemmän kuin haitalliseksi, Kärkkäinen kertoo.

Hyvä hygienia tärkeintä maidon käsittelyssä

Tinki- eli raakamaidolla tarkoitetaan maitoa, jota ei ole kuumennettu yli 40 asteen lämpötilaan eikä käsitelty millään muullakin tavalla. Raakamaidosta ei myöskään ole poistettu eikä siihen ole lisätty mitään. Raakamaidon yhteydessä puhutaankin usein sen terveysriskeistä. Kun maito on kuumentamatonta, myös mikrobit pääsevät nopeasti leviämään, jos maitoa käsittelee väärin.

Kun maito on lehmässä itsessään, niin eihän sitä puhtaampaa tuotetta ole.

Matti Kärkkäinen

- Riski on yleensä ulkopuolinen asia. Kun maito on lehmässä itsessään, niin eihän sitä puhtaampaa tuotetta ole. Jos se saadaan mahdollisimman puhtaasti pois ja kylmäketju on kunnossa, niin se on terveellinen, käsittelemätön, luonnollinen tuote ihmiselle. Myös monet jotka ovat intolerantikkoja pystyy raakamaitoa käyttämään, Kärkkäinen huomauttaa.

Tärkeintä onkin huolehtia hyvästä hygieniasta maitoa käsiteltäessä.

- Hygieniariski tulee siitä lähtien kun lehmää ruetaan lypsämään, että onko se lehmä pesty hyvin ja maitoputkistot on kunnossa, tankit on kunnossa ja kylmäketju ei katkea.

Tinkimaitoa suoraan tilalta ostavalle tyrkätäänkin nykyään käteen lappu, joka varoittaa maidon riskeistä. Vuoden vaihteessa voimaan tulleen asetuksen mukaan tilan on kerrottava maidonhakijalle esimerkiksi se, että maito saattaa sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja ja että riskiryhmiin kuuluvien ei tule nauttia maitoa lämpökäsittelemättömänä.

Riskiryhmään kuuluvat lapset, vanhukset, raskaana olevat ja henkilöt, joilla on perussairaus. Maidon kuljetus ja säilytyslämpötila on oltava enintään +6 astetta. Maito säilyy viisi päivää siitä, kun se on noudettu tilalta.

Raakamaidon suoramyynti vielä vähäistä

Raakamaitoa myytiin viime vuonna Pohjois-Savossa yhdeksällä tilalla. Lähes kaikilla tiloilla myydyt maitomäärät olivat hyvin pieniä. Peltolan maatilalla maitoa menee kuitenkin myyntiin runsaasti, tuhansia litroja vuodessa.

Tilat saavat myydä tinkimaitoa korkeintaan seitsemän litraa päivässä tai 2 500 litraa vuodessa. Jos suoramyyntimaidon määrä vuodessa ylittää 2500 litraa, toiminnalle on lainsäädännössä lisävaatimuksia. Tällöin tilalla on oltava muun muassa ilmoitettu elintarvikehuoneisto maidon myyntiä varten; kuluttajalle on annettava kirjallisesti tietoa raakamaidon riskeistä ja eläimistä sekä maidosta on otettava säännöllisesti näytteitä tiettyjen taudinaiheuttajien tutkimiseksi.

- Me ollaan pyöritetty juustola-toimintaa parikymmentä vuotta, ei se vaatimus niin kauhea meille ole. Se vaatii enemmänkin asennetta ja paperityötä, viranomaiskäyntejä ja omavalvontaraportointia, kertoo Kärkkäinen.

Suomen lainsäädännön mukaan raakamaidon ja ternimaidon lämpötilan tulee pysyä säilytyksen ja kuljetuksen aikana korkeintaan + 6 °C lämpöisenä. Nyrkkisääntö maidon säilytyksessä on, että kaksi tuntia huoneenlämmössä saa aikaan haitallisten ja pilaantumiseen johtavien ilmiöiden alkamisen.