1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iäkkäät asunnottomat rauhoittamaan nuorten menoa Ruusulankadulla

Helsingin Ruusulankadun asumisyksikkö avataan nuorten lisäksi myös iäkkäämmille asunnottomille. Tällä pyritään rauhoittamaan yksikköä ja sen ympäristöä.

Oma vuokra-asunto Ruusulankadun asumispalveluyksikössä auttaa entisiä asunnottomia saamaan elämänsä hallintaan.

Helsingin Ruusulankadun asumisyksikkö avataan nuorten lisäksi myös iäkkäämmille asunnottomille.

Asukasrakenteen tasapainottaminen on yksi keinoista, joilla pyritään rauhoittamaan yksikköä ja sen ympäristöä.

- Naapurusto on kiinnittänyt huomiota musiikkiin ja meluhaittoihin, ja tässä on haluttu kuulla sitä palautetta. Iäkkäämmät asiakkaat voivat olla meidän työn kannalta yhtä haasteellisia niin kuin muutkin, mutta eivät käyttäydy samanlailla kuin nuoret toimivat, kertoo Sininauhasäätiön toimitusjohtaja Aarne Kiviniemi.

Nuorten asukkaiden elämänmenosta kantautuu esimerkiksi ympäristöön enemmän ääntä kuin vanhemman sukupolven. Iäkkäät asukkaat voivat Kiviniemen mukaan esimerkiksi vinkata naapuriin, että musiikkia hiljemmalle.

Iäkkäämmät asiakkaat voivat olla meidän työn kannalta yhtä haasteellisia niin kuin muutkin, mutta eivät käyttäydy samanlailla kuin nuoret toimivat.

Aarne Kiviniemi

- Pienimuotoisesti hanketta on jo pilotoitu aikaisemmin ja tälläkin hetkellä Ruusulankadulla asuu muutama iäkkäämpi asukas. Vanhemmat näyttävät omalla esimerkillä nuorille miten toimia. Sellainen mahdollisuus on, että esimerkillään he pysäyttävät nuoria siinä menossa.

Yhteistyö on parantunut

Ruusulankadulle otetaan iäkkäämpiä asukkaita sitä mukaa kun Helsinki ohjaa heitä sinne ja asumisyksiköstä vapautuu tilaa.

Ympäristöministeriön johtama työryhmä on arvioinut asumisyksikön toimintaa viime vuoden lopulla julkisuudessa esitettyjen huolien vuoksi. Kiviniemen mukaan yhteistyö alueen asukkaiden ja asumisyksikön välillä on jo parantunut.

- Pieni osa toivoo silti, että tilanne palautuisi aikaan ennen asumisyksikköä. Se ei kuitenkaan ole mahdollista. Oleellista on että tässä tilanteessa löydetään yhteiselo, niin että se toimii puolin ja toisin, hän jatkaa.

Alueella tehtävää ympäristötyötä kehitetään nyt edelleen ja ilmoituksia häiriöistä vastaanotetaan puhelimitse ympäri vuorokauden.