Osalta työntekijöistä evättiin pääsy Rautaruukin henkilöstöinfoon

Työnantaja piti Rautaruukin Raahen tehtaalla torstaina työntekijöille suljetun tiedotustilaisuuden fuusiosta ruotsalaisen teräsyhtiö SSAB:n kanssa. Pääluottamusmies Mika Vuotin mukaan osalta työntekijöitä oli evätty pääsy tilaisuuteen.

talous
Työntekijä pyöräilee Raahen Rautaruukin portista
Soile Suvanto / Yle

Raahen Rautaruukin työntekijöille pidettiin torstaina yrityskauppaan liittyvä tiedotustilaisuus, johon osallistui muun muassa Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen.

Raahen tehtaan pääluottamusmies Mika Vuoti sanoo, että tiedotustilaisuudessa oli lähinnä toimihenkilöitä ja tehtaan paikallista johtohenkilöstöä.

– Osalta työntekijöistä oli evätty pääsy tiedotustilaisuuteen. Tilaa olisi ollut, sillä sali oli vain puolillaan väkeä, Vuoti sanoo.

Yllätyksenä toimintatapa ei tullut pääluottamusmiehelle.

– Ei tämä ollut yllätys, tämä on ollut jo pitkään jatkunut toimintamalli.

Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen sanoo tiedotustilaisuuden sujuneen rauhallisesti.

– Tunnelma oli mietiskelevä ja hiljainen. Yritettiin rauhallisesti käydä läpi, millä tavalla asia etenee, Tamminen sanoo.

Tiedotustilaisuus oli turha

Vuotin mukaan tiedotustilaisuus oli turha.

– Siinä ei tullut esille mitään uutta, mitä ei eilen kerrottu yhtiön pörssitiedotteessa, Vuoti sanoo.

Ei tämä ollut yllätys, tämä on ollut jo pitkään jatkunut toimintamalli.

Mika Vuoti

Tamminen sanoo, että fuusion vaikutukset alkavat näkyä vasta kesällä, kun yhdistyminen käytännössä toteutetaan.

– Suunnitelmia toki on eli joustavuutta ja kustannustehokkuutta tässä haetaan, Tamminen sanoo.

Fuusion myötä työntekijöiden määrä vähenee. Tamminen ei halua vielä arvioida, mille paikkakunnille irtisanomiset kohdistuvat.

– Pääosin tietysti Suomeen ja Ruotsiin, koska pääosa operaatioista on siellä. Mitään paikkakuntakohtaista ei voida kertoa ennen kuin suunnitelmat on käyty läpi ja yhdistyminen toteutunut, Tamminen toteaa.

Uuden omistajan sydän sykkii teräkselle

Vuotin mukaan Rautaruukin häviäminen teräsyhtiöiden joukosta tuntuu yhtä pahalta tänään kuin eilenkin, kun uutinen fuusiosta kerrottiin.

– Nyt kun on jonkin verran selvitelty tätä uutta omistajaa, niin taustalla olevan sijoitusyhtiön takaa löytyy henkilöitä, joilla on tietynlainen rakkaus teräksen tekemiseen. Se ehkä lämmittää mieltä ja tuntuu siltä, että tässä voidaan olla tekemässä paluuta Rautaruukinkin juurille, Vuoti toivoo.