1. yle.fi
  2. Uutiset

Hylätty risteilijä ajelehtii rottalastissa Atlantilla

Myrskyjen arvellaan työntäneen Ljubov Orlov -aluksen Atlantin poikki Kanadasta Britannian vesille. Miehistön sijasta aluksessa lienee runsaasti rottia.

Ulkomaat

Pohjois-Atlantilla vuoden päivät ilman miehistöä ajelehtinut risteilijä on suuntaamassa kohti Britanniaa, arvioivat asiantuntijat. Ihmisten lähdettyä rottien arvelleen lisääntyneen ja täyttäneen aluksen. Ruoaksi niillä lienee enää vain toisiaan.

Yli 90-metrinen, runsaan 4 200 tonnin painoinen Ljubov Orlova jätettiin tuuliajolle viime tammikuussa Kanadan rannikolla. Rannikkovartiostojen mukaan myrskyt ovat työntäneet alusta tuhansia kilometrejä kohti Britannian rannikkoa ja se lienee rantautumassa Skotlantiin tai Cornwalliin tai mahdollisesti Irlantiin, kertovat brittilehdet.

Ljubov Orlova rakennettiin 40 vuotta sitten tuolloisessa Jugoslaviassa. Aluksen alkuperäinen tehtävä oli viedä matkustajia Jäämeren kaukaisiin kolkkiin, mutta velkariita johti aluksen takavarikointiin Newfoundlandissa Kanadassa vuonna 2010. Palkatta jäänyt miehistö nousi maihin eikä enää palannut.

Vuonna 2012 alus määrättiin hinattavaksi Dominikaaniseen tasavaltaan, jossa se piti romuttaa. Hinaajan köysi kuitenkin katkesi myrskyssä, ja Kanadan hallitus määräsi päästämään aluksen irti avomerellä. Sitten laiva katosi tutkista.

Etsijät varautuvat rotanmyrkyllä

Viime maaliskuussa satelliitti paikansi Skotlannin pohjoisrannikolta tuntemattoman kelluvan esineen, joka oli kyllin suuri ollakseen laiva. Lentokone-etsinnät eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Ljubov Orlovan ei uskota uponneen, sillä se on isollekin myrskylle suuri möhkäle. Kaksi pelastuslauttaa on kyllä lähettänyt automaattisen hätäsignaalin, joka kertoo niiden vaipuneen mereen, mutta niiden uskotaan irronneen aluksesta ennen uppoamistaan.

Ljubov Orlova ei ole pelkästään kiehtova mysteeri tai uhka merenkululle, vaan sillä on myös rahallista merkitystä: laivan romumetallin arvo lasketaan runsaaksi 725 000 euroksi. Alusta etsivällä belgialaisella pelastusyrityksellä on suunnitelmat selvinä: jos Ljubov Orlova löytyy, se on ensimmäiseksi sumutettava rotanmyrkyllä.

Lue seuraavaksi