Leivontabloggaaja kuvaa kakkuja pakkasessa

Kouvolalainen opiskelija Maija Puhakainen ei saanut mistään vaaleanpunaista syntymäpäiväkakkua, joten sellainen oli leivottava itse. Innostus leipomiseen kasvoi ja nyt hän pitää omaa blogiaan netissä. Mahdollista on, ettei leipominen jää vain harrastukseksi.

Kotimaa
maija puhakainen pitelee kameraa
Kamera esiin ja parvekkeelle. Maija Puhakainen hurahti leipomiseen neljä vuotta sitten ja pitää nyt omaa blogia netissä.Henna Huuskonen / Yle

Kouvolalaisella muotoilun opiskelijalla Maija Puhakaisella oli neljä vuotta sitten ongelma. Hän halusi vaaleanpunaisen syntymäpäiväkakun, mutta ei saanut sellaista mistään. Toisaalta valmiskakkujen maku ei häntä houkuttanut. Niinpä hän teki kakun itse. Innostus kasvoi ja vuotta myöhemmin hän oli kokeillut eri reseptejä laidasta laitaan.

Puhakaisen mielestä kauniit leivonnaiset ansaitsivat päästä muidenkin nähtäväksi, joten hän perusti nettiin leivontablogin. Maijan Makia- nimisessä blogissa Puhakainen julkaisee viikoittain reseptejä ja kuvia leipomuksista. Joskus hän kirjoittaa myös omasta elämästään. Puhakaisen mukaan hyvä blogi erottuu blogivirrasta edukseen hyvillä kuvilla.

– Kuvassa valotus on tärkein. Kuvaan yleensä parvekkeella. Vaikka nytkin oli 18 astetta pakkasta, silti menin sinne kuvaamaan villasukat jalassa.

Puhakainen kertoo, että myös erilainen suuntautumisala tekee blogista kiinnostavan ja kerää lukijoita. Hänen bloginsa muuttui vegaaniblogiksi, kun hän lopetti eläinperäisten aineiden käytön ruuan laitossa.

Inspiraation leipomiseen Puhakainen saa lähinnä nettiä selailemalla. Keittokirjaan hän on tarttunut vain sähkökatkoksen aikana.

– Keittokirjat eivät pysy samalla tavalla ajan tasalla kuin blogit, hän huomauttaa.

Parhaat ideat Puhakainen saa ulkomaisista blogeista.

– Jos käytän jonkun toisen reseptejä blogissa, ilmoitan sen. Yleensä ne on jotenkin varioitu kahdesta tai kolmesta reseptistä, silloin pidän niitä omina resepteinä, Puhakainen selventää.

Kakkutikkarit ja raakaleivokset

Viimeksi Puhakainen innostui raakakakuista. Neljän kuukauden mittainen vaihto-opiskelu Pietarissa pani miettimään uudella tavalla, sillä himoleipurilla ei ollut käytössään uunia. Raakaleivoksissa olennaista on, että aineita ei kuumenneta yli neljänkymmenen asteen.

– Silloin kaikki hyvät hivenaineet ja mineraalit säilyvät. Yleensä raakaleivoksissa on käytetty raakakaakaojauhetta, avokadoa, pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja hedelmiä, Puhakainen listaa.

Rohkeimmat kotileipurit kokeilevat taitojaan blogien ja tv-ohjelmien innoittamina. Puhakainen on perillä uusimmista tuulista.

– Kakkutikkarit ja marenkileivokset ovat nyt tosi suosittuja, hän kertoo.

Kuppikakuista ja niiden kuorrutuksista löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia reseptejä.

– Niitä koristellaan esimerkiksi pienillä marsipaanikukilla, Puhakainen vinkkaa.

Hän on huomannut myös raakaleivoksien olevan nouseva trendi.

– Leivonnassa käytetään nyt kookosöljyä. Valkoista sokeria ja jauhoja kartetaan.

Puhakaisen lapsuuden inhokki kuivakakku on tehnyt nyt myös uuden tulemisen, kun reseptejä on modernisoitu.

Haaveissa oma konditoria

Puhakaiselle satelee kakkutilauksia sukulaisten ja tuttavien juhliin. Useissa juhlissa hän onkin vastannut koko ruokapuolesta. Idearikas leipuri ei pelkää tehdä omia ehdotuksia, mutta kuuntelee myös toiveita.

– Mulla on aika vahvat mielipiteet, Puhakainen naurahtaa.

Nuori nainen pitää mahdollisena, ettei leipominen jää tulevaisuudessa vain harrastukseksi.

– Jos tämä muotoilutyö ei ota tuulta alleen, niin haaveena olisi ehkä joskus perustaa oma vegaanikonditoria-kahvila, Puhakainen pohtii.

Henna Huuskonen

Yle Kymenlaakson työharjoittelija