Hyppää sisältöön

VR kiistää perustelleensa asemalakkautuksia Y-junien myöhästelyllä

VR suunnittelee Helsinki-Karjaa-välin Y-junien pysähdyspaikkojen harventamista. VRLeaks väittää VR:n perustelleen tätä Y-junien myöhästelyllä, ja että syy olisikin kaukojunien teknisissä ongelmissa. VR kiistää molemmat väitteet.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vuotosivusto VRLeaks väittääInterCity²-junien teknisten ongelmien koituvan Helsinki-Karjaa-välin Y-junien turmioksi. Sivuston mukaan VR syyttää lähijunia myöhästymisistä, vaikka oikea ongelma piilee sivuston mukaan kaukojunissa.

VR:n mukaan rantaradan myöhästymiset ovat seurausta liian suuresta liikennemäärästä. Yhtiö kieltää väittäneensä, että täsmällisyysongelmat johtuisivat pelkästään lähijunista.

- Ei missään tapauksessa ole niin. Siellä sattuu yksittäisistä syistä myöhästymisiä eri junille. Kirkkonummi-Karjaa välillä on nyt liian paljon junia ja useisiin junavuoroihin vaikuttavaa myöhästymiskierrettä on vaikea katkaista, sanoo VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen.

Yksiraiteinen rata käy päivittäin ahtaaksi lukuisille eri junavuoroille.

- Rantarata on suurimmalta osaltaan yksiraiteista rataa ja siellä on peräkkäisillä liikennepaikoilla aina junakohtauksia. Heti kun yksi juna myöhästyy, nämä junakohtaukset siellä seuraavalla asemalla myöhästyvät.

Liikennettä on pakko vähentää

Yhtiön mukaan rataosuuden ruuhkan helpottamiseksi liikennettä on pakko vähentää. Y-junien reitille kohdistuvien pysähdyspaikkojen harventamista VR perustelee matkustajille koituvan haitan minimoimisella.

- Se miksi me olemme ehdottaneet Y-junia sieltä poistettavaksi johtuu siitä, että niissä vaikutukset kohdistuvat huomattavasti pienempään matkustajamäärään. Inkoosta ja Karjaalta on yleensä junavuoroa kohden muutamia kymmeniä matkustajia, kun IC-junissa on ruuhka-aikana useita satoja matkustajia.

VR kiistää myös vuotosivuston väitteet ohjausvaunujen teknisistä ongelmista.

- Ohjausvaunujen tarkoitus on parantaa junaliikenteen täsmällisyyttä. Toki näissä uusissa vaunuissa on ollut yksittäisiä lastentauteja ja vikoja, jotka valmistaja on tässä syksyn mittaa korjannut. Tällä hetkellä niiden luotettavuus on erittäin hyvä ja olemme niihin hyvin tyytyväisiä.

.
.