1. yle.fi
  2. Uutiset

Catherine Samba Panza on vannonut valansa Keski-Afrikassa

Keski-Afrikan tasavallan parlamentti valitsi maanantaina maan pääkaupungin Banguin pormestarin Catherine Samba Panzan väliaikaiseksi presidentiksi. Nyt hän on vannonut valansa.

Ulkomaat

Catherine Samba Panza on vannonut ensimmäisenä naisena presidentinvalan Keski-Afrikan tasavallassa. Hän vannoi "tekevänsä työtä kansallisten tavoitteiden hyväksi", eikä omaksi edukseen.

Maan parlamentti valitsi Samba Panzan maan väliaikaiseksi presidentiksi maanantaina. Hän on aiemmin toiminut pääkaupungin Banguin pormestarina. Hän seuraa tehtävässä vajaa vuosi sitten valittua Michel Djotodia, joka joutui eroamaan kansainvälisen painostuksen tuloksena.

Maa on ajautunut kaaokseen sen jälkeen, kun pääosin muslimikapinallisista koostuva Seleka-ryhmä nosti Djotodin valtaan viime maaliskuussa. Seleka aloitti murha- ja ryöstelykierteen, johon kristittyjen "anti-balaka" -nimellä tunnetut kodinturvajoukot ovat vastanneet kostoiskuilla. Yhdistyneet kansakunnat on varoittanut, että maa on kansanmurhan partaalla.

Catherine Samba Panzan odotetaan saavan taistelut loppumaan ja hallinnon toimimaan mahdollisimman nopeasti. Panza nimittänee pääministerinsä jo huomenna perjantaina, jotta uusi hallitus voi aloittaa toimintansa ensi viikolla. Pääkaupungissa on kuitenkin ollut levotonta tänään torstainakin. Punaisen Ristin mukaan kahakoissa on kuollut ainakin 15 ihmistä.

Maailman pankki on torstaina luvannut Keski-Afrikan tasavallalle noin 73 miljoonaa euroa, jotta maan hallinto saadaan toimimaan, ja jotta ihmiset saavat ruokaa, terveyspalveluja ja muita välttämättömiä tarvikkeita. Avustusjärjestöjen mukaan noin puolet maan 4,6 miljoonasta asukkaasta on ruoka- ja lääkeavun tarpeessa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi