Hyppää sisältöön

Kenraalien määrä vähenee

Upseeriliitto pitää kenraalien vähennyksiä liian suurina.

Itsenäisyyspäivän paraati Lappeenrannan Koulukadulla joulukuussa 2009. Kuva: Yle

Puolustusvoimat aikoo vähentää kenraalien määrää. Osana puolustusvoimien säästöjä joka kymmenes kenraalinvirka lakkautetaan vuoden 2015 alussa. Tällä hetkellä kenraaleja on 31.

Puolustusvoimauudistuksen myötä neljä sotilaslääniä lakkautetaan ja sen seurauksena leikkuri iskee nyt myös kenraalikuntaan. Ensi vuonna kolme kenraalia jää eläkkeelle, eikä heidän tilalleen palkata enää uusia.

Puolustusvoimien kenraalikunnan koko on pysynyt lähes samana jo yli toistakymmentä vuotta. Muuta puolustusvoimien henkilökuntaa on supistettu yli kymmenyksellä vuosien 2008–2012 aikana, mutta kenraalinvirat ovat säästyneet.

– Jokaisessa uudistuksessa käymme kaikki tehtävätasot läpi ja tarkistamme, mikä on oikea organisaatiorakenne ja tehtävätasot. Ja nyt tässä arviossa on päädytty siihen, että myöskin tällä ylimmällä tasolla tehdään muutoksia, perustelee puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa.

"Meillä on puolet muiden kenraalimäärästä"

Ylemmän upseeriston ammattijärjestö Upseeriliitto pitää kenraalikunnan supistamista puhtaasti poliittisena eleenä. Liiton mukaan kenraaleja vähennetään, koska myös muuta henkilöstöä on vähennetty. Upseeriliiton puheenjohtaja Jouko Seitakari huomauttaa, että Suomessa kenraalien määrä on hyvin pieni suhteessa muihin maihin.

– 10 prosenttia puolustusvoimien avaintehtävistä on suhdelukuna aika suuri. Jos meidän kenraaleiden määrää verrataan muihin samankokoisiin verrokkimaihin, niin meillä on enintään puolet tästä kenraalimäärästä, Seitakari sanoo.

Puolustusvoimat kiistää, että kenraaleja vähennettäisiin vain sen takia, että myös muuta henkilöstöä on vähennetty.

– Olemme analysoineet tehtävätasot ja tehtävät ja sitä kautta on päädytty nyt sitten tähän ratkaisuun, Kalliomaa sanoo.

Sekä Puolustusvoimat että Upseeriliitto kuitenkin arvioivat, että kenraalien vähentäminen ei vaikuta Suomen puolustuksen uskottavuuteen.

– Tässä en näe mitään dramaattista muutosta, Seitakari sanoo.

.
.