Kuinka paljon on kohtuus viinarallissa?

Suomalaisten viinaralli Virosta ei näytä hiipumisen merkkejä.

Osallistu
Laatikoittain alkoholia satamaan saapuvien matkustajien kärryissä.
Yle

Suomalaisten ulkomailta tuoman alkoholin määrä on kasvussa. Syyskuusta 2012 elokuuhun 2013 ulkomailta tuotiin 11,5 prosenttia enemmän alkoholia kuin vuotta aiemmin. Litroissa mitattuna alkoholia tuotiin yli 75 miljoonaa litraa.

Virosta tuodun alkoholin osuus on kokonaismäärästä noin kaksi kolmasosaa.

Matkustajatuonnin kasvu oli yksi peruste sille, miksi hallitus puolitti alkoholiveron suunnitellut korotukset. Vuoden 2014 alusta voimaan astunut veronkorotus nosti alkoholijuomien hintaa keskimäärin 2,3 prosenttia.

Viinaralli näivettää baareja

Alkoholituonnilla on nähty olevan vaikutuksia sekä kotimaiseen panimo- että ravintolatoimintaan: Kun olutta on kotona kaappi täynnä, ei ole tarvetta lähteä ostoksille lähikauppaan. Myös ravintola-alan pelätään kärsivän, kun ihmiset aloittelevat iltaa halpojen juomien parissa kotonaan ja juovat baareissa aiempaa vähemmän.

Villeimpiä käytäntöjä viinarallissa on jo suitsittu. Tulli on määrännyt, että ilman autoa matkustavien pitää itse pystyä kuljettamaan tuliaisalkoholinsa maihin.

Aiemmin varustamot saattoivat kuljettaa ennakkoon tilatut alkoholijuomat terminaaliin.

Muuten tullin keinot valvoa alkoholin tuontia ovat rajalliset. Helsingin tullista kerrotaan, etteivät sen resurssit riitä valvomaan nykyisiä matkustajamääriä.

Tuliaisjuomien tuontiin on hankala puuttua myös siksi, että EU:n sisällä saa tuoda omaan käyttöön alkoholia rajoituksetta. Asiaan saattaa kuitenkin olla tulossa muutoksia, sillä sosiaali- ja terveysministeriön alkoholipolitiikkaa pohtivassa muistiossa pohditaan myös ilmoitusvelvollisuutta suurten alkoholimäärien tuojille.

Lisääkö alkoholin veronkorotus viinarallia? Kuinka paljon alkoholia pitää saada tuoda omaan käyttöön? Entä voidaanko pakettiautollinen kerran kuussa laskea kohtuulliseksi kulutukseksi vai pitäisikö tullin tarkkailla nykyistä tarkemmin matkustajatuontia?

Viron viinarallista keskustellaan A-studiossa perjantaina 24.1. klo 21 TV1:llä. Studiossa kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä alkoholitutkija Esa Österberg Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Osallistu keskusteluun Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) (#astudio) ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).