1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin Unicef: Lasten ruumiilliseen kuritukseen kannustava kirja poistettava myynnistä

Ruotsalaiset nettikirjakaupat Adlibris ja Cdon ovat myyneet sivuillaan amerikkalaista "To train up a Child" -kirjaa, jossa vanhempia kehotetaan kurittamaan lapsiaan ruumiillisesti. Ruotsin Unicef huomauttaa, että kirja rohkaisee tekemään rikoksen.

Ulkomaat
Kuvituskuvassa lapsi on kääntynyt seinän nurkkaan päin. Etualalla To train up a Child -kirjankansi.
Yle Uutisgrafiikka, kuvat Juha-Pekka Inkinen ja No Greater Joy Ministries Inc

Ruotsissa kohistaan internetin kirjakaupoissa myytävästä amerikkalaisesta kirjasta, joka kannustaa vanhempia kurittamaan lapsiaan ruumiillisesti, kertovat sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Kristillisen tenneseeläispastorin Michael Pearlin ja hänen Debi-vaimonsa kirja "To train up a Child" neuvoo, että lapsia pitää kurittaa niin, että se tekee kipeää.

On tehokkainta lyödä pienellä kepillä tai pienellä sauvalla paljaalle iholle, jossa hermot ovat pinnalla. Pinnallinen isku aiheuttaa kipua, mutta ei vammoja tai mustelmia. Valitse lyömäase lapsen iän mukaan. Alle vuoden ikäiselle lapselle riittää sivuoksa.

Kirjoittajien mielestä ruumiillinen kuritus opettaa lapsille tottelevaisuutta. Ruotsin Unicef vaatii kirjakauppoja poistamaan kirjan valikoimistaan, koska se kehottaa lukijoita tekemään rikoksen. Lasten ruumiillinen kuritus on kielletty laissa niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

– Tällaisen kirjan levittäminen markkinoilla uhkaa lasten oikeudellista asemaa, Unicefin juristi Christina Heilborn sanoo Dagens Nyheterissä.

Kohun myötä Adlibris on toistaiseksi poistanut kirjan myynnistä. Se kertoo, että kirjan sisältö arvioidaan juridisesti muutaman viikon sisällä. Cdon on poistanut kirjan valikoimastaan kokonaan.

Kirja on kiistanalainen myös Yhdysvalloissa. Se on liitetty useisiin lasten pahoinpitelyihin, jopa lasten kuolemaan johtaneisiin pahoinpitelyihin. Se on suosittu kristityissä perheissä.

Lue seuraavaksi