Virolainen ministeri hämmentää puheillaan

Suomen ja Viron keskinäinen kilpailu suuren maakaasuterminaalin sijoituspaikasta aiheuttaa ristivetoa Viron hallituksessa. Myös ministeri Partsin lausunnot muun muassa liettualaisista ministereistä ovat herättäneet viime aikoina kummeksuntaa myös Viron ulkopuolella.

Ulkomaat

Suomen ja Viron keskinäinen kilpailu suuren maakaasuterminaalin sijoituspaikasta aiheuttaa ristivetoa Viron hallituksessa.

Viron pääministeri Andrus Ansip on pitänyt epäonnistuneena talous- ja viestintäministeri Juhan Partsin viikko sitten Suomelle esittämää kompromissia terminaalin jakamisesta maiden kesken.

Ministeri Juhan parts teki suomalaiselle kollegalleen Jan Vapaavuorelle viikko sitten yllättävän esityksen: nesteytetyn maakaasun jätti-terminaali kannattaisi panna puoliksi ja rakentaa terminaalit sekä Suomen Inkooseen että Viron Paldiskiin.

Partsin esityksen taustalla oli pelko muun muassa siitä, että Euroopan komissio määräisi terminaalin rakennettavaksi Suomeen, jolloin terminaali olisi pitkälle riippuvainen venäläisestä kaasusta. Puolittamalla hanke saisivat molemmat edes jotain.

Virossa ministeri Partsin esityksestä nousi välittömästi kohu. Selvisi, että idea terminaalin jakamisesta ei ollut Viron hallituksen virallinen kanta vaan ministeri oli sooloillut Suomessa.

Etenkin Partsin esitys maiden välille rakennettavan Baltic-Connector -kaasuputken korvaamisesta kaasunkuljetuslaivoilla sai pääministeri Andrus Ansipin hiiltymään.

– Kaasuputki tarvitaan maiden välille ehdottomasti. Se on Viron hallituksen päätavoite, sanoo pääministeri Ansip nyt, kun Partsin esityksestä on kulunut viikko ja Viron hallitus on puinut asiaa useaan otteeseen.

Äänessä on nyt lempeämpi sävy ja ministeri Parts on saanyt synninpäästön hallitussovun nimissä. Partsin sooloilun pikatyrmäys johtui Ansipin mukaan siitä, että hän oli ymmärtänyt talous- ja viestintäministerin viestintää väärin.

Ministeri Juhan Parts on herättänyt hämminkiä muillakin rintamilla. Parts oli hikeentynyt Liettuan nihkeydestä edistää Baltian halki suunniteltua rautatiehanketta.

Viime viikonlopulla Partsin nimi nousi kansainvälisiin otsikoihin hänen todettuaan amerikkalaisen Wall Street Journal -lehden haastattelussa, että Liettuan hallitus koostuu tomppeleista.

Liettuan hallitus pyysi asiasta tarkennusta ja ministeri Parts pyysi nöyrästi anteeksi sanavalintaansa.

Reformipuolueen puheenjohtajan, pääministeri Ansipin mukaan Isamaa- ja respublikan liittoon kuuluva Parts nauttii edelleen hallituksen täyttä luottamusta.

Risto Vuorinen, Tartto