Koe uusi yle.fi

Mäntän muuntajapalo levitti myrkyllistä savua

Teollisuusmuuntajan öljyt levittivät palaessaan savua, joka sisälsi myös vaarallisia metallihiukkasia. Tämän vuoksi pelastuslaitos kehotti asukkaita pysymään sisällä. Torstai-illan tulipalossa selviydyttiin ilman henkilövahinkoja.

Kotimaa

Teollisuusmuuntajan räjähdysmäinen palo levitti myrkyllistä savua torstai-iltana Mäntän keskustaan.

Metsä Tissuen tehtaalla syttynyt palo saatiin pian hallintaan. Seisovassa pakkasilmassa savu jäi kuitenkin leijumaan joksikin aikaa taajamaan. Tämän takia ryhdyttiin varotoimiin, kertoo palomestari Ari Vakkilainen:

– Kun muuntaja räjähtää, niin savukaasuun tulee pieniä metallihiukkasia. Ne tukkivat keuhkot. Tämän takia oltiin huolissaan. Savukaasua tuli reippaasti, kaikki meni Mäntän keskustaan ja leijui siellä jonkin aikaa paikoilaan.

Palo katkaisi sähköt

Kun muuntaja räjähtää, niin savukaasuun tulee pieniä metallihiukkasia. Ne tukkivat keuhkot.

Ari Vakkilainen

Ari Vakkilainen kertoo, että pelastusalalla on ikävää kokemusta muuntajasavun vaarallisuudesta: eräässä aiemmassa onnettomuudessa kuoli palopäällikkö hengitettyään metallihiukkasia sisältänyttä savua.

Muuntaja palaa yleensäkin kertaheitolla ja työksi jää lisävahinkojen estäminen.

Tapahtuma aiheutti Mäntässä myös sähkökatkon. Tämän hyvä puoli oli, että se pysäytti savuisella alueella saman tien ilmastointilaitteet.

Alustavien arvioiden mukaan palovahingot ovat ehkä puolen miljoonan euron luokkaa. Metsä Tissuen Mäntän tehtaan neljästä paperikoneesta yksi on jonkin aikaa pysähdyksissä palon takia.

Mäntän tehdas tuottaa mm. wc- ja talouspaperia. Tuotteiden toimituksiin vahinko tuskin vaikuttaa.