Lestijoella torjutaan tulvaa dynamiitilla

Hankalia hyydepatoja on räjäytelty Lestijoella Toholammilla jo toista päivää. Vedenpinta on paikoin jopa metrin tai kaksi normaalia korkeammalla. Kovien pakkasten lauhtuminen saattaa helpottaa tilannetta.

luonto
Kuvassa kaivinkone kaivaa aiku hyydepatoa joessa
Usko Lintinen / Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus

Toholammin Lestijoella hyydetulva jatkuu poikkeuksellisena jo toista päivää. Vedenpinta on paikoin jopa metrin tai kaksi normaalia korkeammalla.

Hirvikosken alajuoksulla Ely-keskuksen työntekijät ovat räjäyttäneet hyydepatoja jo kahtena päivänä. Patoja on edelleen useamman kilometrin matkalla, vesi on noussut pelloille ja metsään, talousrakennuksia on saarroksissa ja muutamia lomamökkejä on edelleen vaarassa kastua.

Patojen kimppuun käydään dynamiittipötköillä. Yhteen sidottuja dynamiittipötköjä heitetään ongelmapaikkoihin ja toivotaan, että räjäytys purkaa patoa.

Säännöstely- ja patoturvallisuusryhmän päällikkö Tommi Mäki arvioi, että ensi viikolla tilanne jo helpottaa.

– Nyt jo sään lauhtuminen ja virtaamien pieneneminen helpottavat jääkannen syntymistä. Mutta niin kauan kun joki on auki, niin uusia hyydepatoja syntyy.

Ely-keskus jatkaakin jo kaksi viikkoa jatkunutta päivystystä Lestijoella.

– Ongelmapaikoissa pitää tehdä kierros joka päivä. Kun jääkansi saadaan, niin tämäkin rauhoittuu, ennustaa Mäki.

Lestijoelle muodostuu hyydepatoja lähes joka vuosi, mutta raju vedenpinnan nousu tekee tilanteesta harvinaisen.

Ely-keskus varautuu räjäyttämään hyydepatoja myös Ullavanjoella. Tulvatorjunta jatkuu Lestijoella viikonloppuna. Ähtävänjoella vesi on lähtenyt uudestaan nousuun muun muassa Pedersöressä. Siellä tilannetta tarkkaillaan viikonlopun aikana. Räjäytyksiin varaudutaan sielläkin.