Kuusamon muikku halutaan uittaa maailmalle

Nimisuojan saanut Kitkan Viisas halutaan markkinoida tehokkaammin. Yrittäjiä houkutellaan jalostamaan ainutaaluista herkkua.

Kotimaa
Ala-Kitkan muikun koko on sopivaa markkinoitavaksi. Yli-Kitkalla ja Muojärvessä muikku on tällä hetkellä poikkeuksellisen pientä.YLE / Ensio Karjalainen

Kitkan Viisas -muikkua halutaan markkinoida ruokapöytiin nykyistä tehokkaammin. Viime vuonna Euroopan Unionin alkuperäisnimisuojan saanut kuusamolais-posiolainen pienmuikku saa taakseen hankkeen, johon houkutellaan mukaan muun muassa koillismaalaisia kalastajia ja ravintolayrittäjiä.

- Aloitamme kevään aikana kalastajakoulutuksia sekä kaupan-, ravintola- ja matkailualan koulutuksen. Elinkeinojen yhteistyön kautta Kitkan Viisasta on tarkoitus jatkojalostaa ruokapöytiin paikallisesti ja miksei jopa kansainvälisesti, kertoo kehittämisyhtiö Naturpolisin projektipäällikkö Sanna-Mari Kynkäänniemi.

Kitkajärvissä Kuusamossa ja Posiolla kasvavan muikun markkinoimiseksi kirjoitetaan kirja. Nettiin ollaan suunnittelemassa ilmainen kalapeli.

- Järjestämme teemasta myös reseptikilpailun, Kynkäänniemi kertoo.

Pehmeäruotoinen ja pieni

Kitkan Viisas on ensimmäinen kala, joka on saanut Suomessa Euroopan Unionin nimisuojan.

Tähän mennessä EU:n alueella on nimisuojauksen saanut reilut tuhat tuotetta. Vajaat kymmenen on tuoreista kaloista ja niistä valmistetuista tuotteista ennen Kitkan viisaan rekisteröintiä suojattu alkuperänimityksenä. Vastaavan suojauksen on saanut muun muassa Ruotsin Kalix Löjrom eli Kalixin muikunmäti.

Kitkan Viisas on useimpia muita makean veden muikkukantoja huomattavasti pienempi, noin kahdeksan sentin pituinen ja 4-5 gramman painoinen muikku. Pienen koon takia Kitkan viisaan ruoto ei kovetu, vaan se säilyy pehmeänä.

Kitkan Viisasta kalastetaan Kuusamossa ja Posiolla pääasiassa nuottaamalla.