Amnesty: Intian heimoneuvostot määräävät jopa tappamaan naisia

Pohjois-Intian joukkoraiskaus on tutkittava perin pohjin korkeimman oikeuden määräyksestä. Heimoneuvoston määräämäksi epäilty raiskaus ei ole poikkeus, sanoo Amnesty Internationalin edustaja.

Ulkomaat

Intian korkein oikeus on määrännyt tutkimaan suurta huomiota herättäneen joukkoraiskauksen, jota epäillään kyläneuvoston määräämäksi. Oikeus antoi Länsi-Bengalin osavaltioviranomaisille viikon aikaa raportoida tutkimuksistaan.

20-vuotiaan naisen raiskauksen epäillään olleen heimoneuvoston langettama rangaistus rakastumisesta naapurikylässä elävään mieheen, jolla on eri etninen tausta kuin naisella. Naapurien mukaan nuoret olivat menossa naimisiin.

Vakavasti loukkaantunut nainen on toipumassa vammoistaan, kerrotaan häntä hoitavasta sairaalasta.

Raiskauksesta epäiltyjen 13 miehen pidätystä jatkettiin perjantaina kaksi viikkoa. Heidän joukossaan on kyläneuvoston johtaja, joka kiistää kaikki syytteet ja kutsuu niitä salaliitoksi, jolla yritetään mustamaalata hänet.

Tapaus on nostanut joukkoraiskausten rinnalle keskusteluun myös heimoneuvostojen aseman. Ne ovat epävirallisia elimiä, mutta etenkin Pohjois-Intian kylissä niillä on suuri valta määrätä kyläläisten käytöksestä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin intialaisen tutkijan mukaan neuvostojen rangaistuksia pannaan toimeen, vaikka niillä ei ole mitään laillista pohjaa. Naisiin kohdistetaan neuvostojen päätöksestä seksuaalista väkivaltaa, ja niiden määräyksestä tehdään jopa niin sanottuja kunniamurhia, Divya Iyer kertoo.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset