1. yle.fi
  2. Uutiset

Myös pakkanen aiheuttaa ihottumaa: harvinainen sairaus voi olla hengenvaarallinen

Kirpeä pakkassää aiheuttaa osalle ihmisistä voimakasta ihottumaa. Noin viisi prosenttia suomalaista kärsii kylmänokkosihottumasta, joka voi aiheuttaa jopa vaarallisen voimakkaita oireita kuten turvotusta ja hengitysvaikeuksia. Ihottuma iskee yleensä nuoriin ihmisiin.

terveys
Talvivaatteisiin pukeutunut nainen lumisessa maisemassa.
Kaisu Lötjönen / Yle

Kylmänokkosihottumasta kärsivälle ihmisille kireät pakkassäät eivät ole helppoja, sillä kylmyys voi aiheuttaa jopa vaarallisen voimakkaita oireita.

Noin viisi prosenttia suomalaisista kärsii ihottumasta, jossa kylmyys voi aiheuttaa paukamia ihoon, mutta pahimmillaan jopa turvotusoireita ja hengitysvaikeuksia.

- Silloin oireileva tarvitsee ensiapua ja sairaalahoitoa. Lääkäriin on mentävä myös, jos oireiluun liittyy harvinainen kylmäihopolte, tai nokkosihottumakauden alkaminen varhain syksyllä ja loppuminen vasta alkukesällä, kertoo allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

Myös jäinen ruoka aiheuttaa turvotusta

Kylmänokkosihottuman yleisimpiä oireita ovat ihon kirvely ja punoitus ja paukamat. Oireet alkavat, kun jäähtynyt iho alkaa lämmetä esimerkiksi ulkoa sisään tultaessa.

Ensin iho kirvelee ja punoittaa, sitten siihen nousee nokkospaukamia, joiden läpimitta vaihtelee muutamasta millimetristä useaan senttimetriin. Oireet häviävät 20–60 minuutissa. Vajaalla viidenneksellä oireilevista oireiden ilmaantumista edeltää jokin tulehdussairaus, kuten flunssa, joka saattaa olla yhteydessä ihottuman eli kylmäurtikarian puhkeamiseen.

- Kylmänokkosihottuma voi myös ilmetä kasvojen voimakkaana punoituksena ja pistelynä, jolloin ei esiinny varsinaisia nokkospaukamia. Muita yleensä oireilevia alueita ovat polvet ja reidet. Joillakin turvotusta tulee nieluun jäätelöstä ja muusta jäisestä ruoasta, harvemmin kylmästä ilmasta, Värmälä sanoo.

Tapauksia jopa trooppisilla alueilla

Kylmänokkosihottumasta käytetään helposti nimitystä kylmäallergia, vaikka oikeasti se on yksi nokkosihottuman muoto.

Se luokitellaan fysikaaliseksi nokkosihottumaksi, mihin kuuluu myös esimerkiksi demografismi, mikä tarkoittaa paukaman nousemista iholle raapaisusta.

Kylmänokkosihottuman syntymekanismia ei tunneta kunnolla. Ihottumasta kärsivät yleensä useammin nuoret kuin keski-ikäiset tai ikä-ihmiset. Joillakin ihottuma vaivaa vain yhtenä talvena, mutta yleensä se jatkuu vuosia.

Kylmäurtikariaa tavataan ympäri maailmaa. Tapauksia on kuvattu jopa trooppisilta alueilta, joissa ei ole pakkasta mutta ilma on kosteaa ja tuulista.

Apua lääkkeistä ja valohoidosta

Ihottuman oireita voi lievittää lääkäristä saatavalla antihistamiinilla. Osa oireilevista tarvitsee säännöllistä antihistamiinitablettilääkitystä pitkäaikaisesti. Hankalimmissa oireissa lääkityksestä kannattaa joka tapauksessa keskustella lääkärin kanssa.

Tarvittaessa oireita voidaan helpottaa myös terveydenhuollon yksikössä annettavilla UVB- ja SUP-valohoidoilla. Auringonvalo ei auta etenkään talvella oireilevia.

- Nokkosihottumaoireita voidaan välttää oireilevien ihoalueiden jäähtymiseltä suojaamisella ja välttämällä uimista viileissä luonnonvesissä. Iho suojataan jäähtymiseltä lämpimällä ja tuultapitävällä vaatetuksella, unohtamatta kasvojen ja kaulan suojaamista. Oireiden kanssa pystyy kyllä elämään, mutta niistä on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Myös jos antihistamiini ei tehoa tai ei tiedä mistä oireilu johtuu, on aina hyvä kääntyä lääkärin puoleen, Värmälä kertoo.

Lue seuraavaksi