Kansallisoopperan solistista on moneksi

Tervolalaislähtöinen Aki Alamikkotervo on tehnyt pitkän uran Suomen kansallisoopperassa, mutta tällä hetkellä miestä työllistää Oulussa kaksoisrooli Tuntemattomasta sotilaasta tehdyssä oopperassa.

kulttuuri
Aki Alamikkotervo
Kati Siponmaa / Yle

Tenori Aki Alamikkotervo sanoo hänellä töitä riittävän, koska hän on valmis olemaan lavalla vaikka kiven roolissa. Vaatimattomalla pohjoisen mentaliteetilla varustettu oopperalaulaja on eläköitymässä kansallisoopperasta neljän vuoden kuluttua, mutta mies ei aio jäädä lepäilemään laakereilla.

– Lisäaikaahan voisi anoa, mutta olen ollut siellä vuodesta -93, että saattaisi se jo riittää. Olen laulunopettaja koulutukseltani ja tykkään siitä. Sitä hommaa voisin ajatella. Mutta laulamista en lopeta. Teen keikkaa sitä mukaa, kun niitä tulee.

Kesällä mies suuntaa taas Savonlinnan oopperajuhlille, joka on hänellä tullut jo tavaksi.

– Onkohan tuo ensi kesä jo 25. kerta, kun sinne menen. Kuorossa olen aloittanut ja nyt olen ollut useampana kesänä solistina siellä.

Tuntematon oopperana

Tällä hetkellä Alamikkotervoa työllistää Oulun kaupunginteatterissa esitettävä Tuntematon sotilas -ooppera. Hänet nähdään paitsi kirkonmiehenä, myös komentajana lavalla.

Ei siinä todellakaan vedetä aarioita sukkahousut jalassa.

Aki Alamikkotervo

– Ohjaus poikkeaa Edvin Laineen elokuvasta kovasti. Tässä on inhimillistä näkökulmaa, eihän se sota mitään juhlaa ole ollut. Ei siinä todellakaan vedetä aarioita sukkahousut jalassa, mies kuvaa oopperaversiota humoristiseen tyyliinsä.

Oopperan ohjannutta Lauri Maijalaa Alamikkotervo kehuu estoitta.

– Hän on todella hyvä ohjaaja. Tästä on tehty sellainen puhenäytelmänomainen ooppera, jossa on paljon tehokeinoja.

Hyväätekevä tenori

Hyväntekeväisyyttäkin mies harrastaa, kun töiltään ennättää. Seuraavaksi Alamikkotervo tähdittää Tornion ja Haaparannan rotaryklubien järjestämää hyväntekeväisyyskonserttia, jolla kerätään varoja lasten leikkipuiston rakentamista varten.

– Tenorihan tekee aina hyvää, kun hän laulaa, mies sanoo pilke silmäkulmassa.

Alamikkotervon Anni-tytärtä ja nykyistä kumppania, sopraano Leena Reinmania voi kuulla samaisessa konsertissa. Muina viihdyttäjinä ovat muun muassa Tornion Mieskuoro ja Arios-kuoro.

Lappian juhlasalissa helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina pidettävän konsertin varat lahjoitetaan lyhentämättöminä leikkipuistohankkeeseen. Rajakanavan suulle suunniteltu valtakunnan rajan ylittävä lasten leikkipuisto on määrä rakentaa 2015.