"Siitä pidetään kiinni, että lehti saadaan aamukahvipöytään"

Itella on irtisanonut myös pohjalaisten maakuntalehtien jakelusopimukset. Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oy:n toimitusjohtajan mukaan varhaisjakelu järjestetään jatkossakin. Lehti saadaan aamukahvipöytään, mutta jakelutapa saattaa muuttua nykyisestä.

talous
Sanomalehti painossa.
Timo Heikura / Yle

Sanomalehtien liiton hallituksen jäsen ja Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oy:n toimitusjohtaja Vesa Pihlajamaa on ihmeissään Itellan irtisanomisilmoituksesta. Jakeluhinnat oli alkuvuodeksi sovittu ja sitten tuli irtisanomisilmoitus.

– Aika tyly tapa hoitaa asioita. Asia olisi voitu hoitaa diplomaattisemmin. Nyt luottamus on vähän mennyt siihen, onko Itella luotettava yhteistyökumppani tulevaisuudessa. Mutta uskotaan, että tietysti on ja hyvään tulokseen yhdessä pyritään, kun neuvotteluja käydään.

Meidän ajatuksemme on, että lehden tilaajalle tämä ei tarkoita mitään. Voi olla että jakeluratkaisu on erilainen kuin ennen, mutta siitä pidetään kiinni, että aamukahvipöytään lehti saadaan.

Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oy:n toimitusjohtaja Vesa Pihlajamaa

Pihlajamaa valottaa, että lehtien varhaisjakelu on kriittinen asia sanomalehdelle.

– Lehtien varhaisjakelu on parhaita takeita siitä, että levikit pysyvät hyvinä. Lehden pitää olla aamukahvipöydässä.

Pihlajamaa vakuuttaakin, että lehden lukijalle sopimuksen irtisanominen ei tarkoita mitään.

– Meidän ajatuksemme on, että lehden tilaajalle tämä ei tarkoita mitään. Voi olla että jakeluratkaisu on erilainen kuin ennen, mutta siitä pidetään kiinni, että lehti saadaan aamukahvipöytään.

Pihlajamaan mukaan yhdessä Itellan kanssa yritetään löytää hyviä toimintamalleja. Kirjapaino on itse jo pitkään organisoinut varhaisjakelun harvaan asutuilla alueilla. Itella on jakanut lehtiä alueella, jossa jakelu on tehokasta ja todennäköisesti kannattavaa.

Irtisanomiset alkoivat jo aiemmin

Itella on ilmoittanut lopettavansa Keskipohjanmaa-lehden, Pohjalaisen ja HSS-median lehtien eli Pietarsaaren sanomien, Österbottends Tidningenin ja Vasabladetin jakamisen. Sopimukset ovat voimassa puolesta vuodesta vuoteen, joten lehtien tulo ei asiakkaille lopu välittömästi.

Itella on jo aiemmin irtisanonut useiden maakuntalehtien sopimuksia. Yhtiön mukaan tarkoitus on kesään mennessä neuvotella kaikki sopimukset uusiksi. Itellan mukaan lehtien jakelu on tappiollista.

Sopimusten irtisanominen liittyy Itellan torstaina ilmoittamiin postinjakelun järjestelyyn.

Itella ja pohjalaislehtien kustantajat neuvottelevat mahdollisista uusista sopimuksista ensi viikolla, kertoo lehtien jakelusta vastaava johtaja Risto Savikko Itellasta. Ilkka-lehden jakelusopimus on edelleen voimassa.