Vaasan raviradan alue muotoutuu ideakilpailun myötä

Vaasan raviradan alueen suunnittelukilpailuun saapui 63 työtä. Määrä yllätti sekä palkintolautakunnan että kaavoitusarkkitehti Juhani Hallasmaan. Suunnittelutyöt ovat nyt nähtävillä ja arvioitavissa Vaasan kaupungin kotisivuilla.

Vaasa
Vaasan raviradan alueen arkkitehtikilpailuun osallistuneita töitä esillä kaupunginkirjastossa.
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan Hietalahden raviradan alueen ideakilpailuun osallistui 63 työtä. Kilpailutöiden määrä yllätti sekä palkintolautakunnan että kaavoitusarkkitehti Juhani Hallasmaan.

– Yleensä maankäytön suunnitteluun liittyviin kilpailuihin osallistuu 30 - 40 työtä, joten meillä on edessä positiivinen ongelma, Hallasmaa kertoo.

Työt on julkaistu perjantaina Vaasan kaupungin kotisivuilla.

– Vaasalaiset pääsevät valitsemaan töistä omat suosikkinsa kaupungin verkkosivuilla. Palkintolautakunta on iso, joten todennäköisesti nimitämme nyt myös työvaliokunnan, joka käy työt karkeasti läpi ja jaottelee ne eri luokkiin. Niin palkintolautakunnan on helpompi käsitellä töitä jatkossa, sanoo Hallasmaa.

Kaavoitus käynnistynee heti kilpailun ratkettua

Kaavoitusarkkitehti Juhani Hallasmaa toivoo, että Hietalahden alueesta muodostuisi uusi ja moderni kaupunkikeskus, joka tarjoaisi sekä palvelut että virkistäytymismahdollisuuden asukkaille. Alueesta ei ole Hallasmaan mukaan tarkoitus tehdä autotonta kaupunginosaa, mutta pääasiassa painotettaisiin kevytliikennettä.

– Tämä on iso hanke ja iso alue, joten prosessi on pitkä. Tarkoitus on, että kaavoitus aloitetaan heti kilpailun ratkettua. Tämähän on vanhaa merenpohjaa, joten massoja joudutaan varmaankin siirtelemään, eli rakentamaan päästäisiin muutaman vuoden päästä, arvioi Hallasmaa.

Hietalahden yleissuunnitelma on tehty Hallasmaan mukaan yhdessä asukkaiden kanssa, ja vuorovaikutusta muodostuu myös ideakilpailun kautta. Hallasmaa arvioi, että teoriassa ensimmäiset asukkaat pääsisivät alueelle kenties jo neljän - viiden vuoden kuluttua.