1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jo neljä räjähdystä Kairossa arabikevään vuosipäivän aattona

Kairon räjähdyksissä on kuollut kuusi ihmistä. Varhaisaamun itsemurhaisku poliisiasemaa vastaan oli Kairon verisin useisiin kuukausiin.

Egyptin pääkaupungissa Kairossa on räjähtänyt perjantaina neljä pommia.

Ensimmäisenä varhain aamulla räjähtänyt itsemurhapommi tappoi neljä ihmistä ja haavoitti kymmeniä. Pommi laukaistiin Kairon turvallisuusjoukkojen päämajan edustalla, ja moottoripyörillä liikkuneet asemiehet avasivat räjähdyksen jälkeen tulen kohti rakennusta. Kolme kuolleista on poliiseja.

Islamistit suunnittelevat lauantaiksi suurmielenosoitusta hallitusta vastaan.

Pommi teki erittäin pahaa tuhoa myös viereiselle islamilaisen taiteen museolle ja sen esineille, kertovat viranomaiset. Museossa on harvinainen kokoelma islamilaista taidetta 1800-luvun lopusta alkaen.

Aamun isku oli Kairon verisin useisiin kuukausiin. Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut sen tekijäksi. Viranomaisten ykkösepäilty lienee kuitenkin kielletty Muslimiveljeskunta, jota se on aiemminkin syyttänyt terrorismista. Veljeskunta itse on korostanut olevansa rauhanomainen liike.

Toinen räjähdys sattui lähelle metroasemaa. Silminnäkijöiden mukaan kotitekoinen pommi heitettiin autosta päin poliisiautoa. Räjähdyksessä kuoli yksi poliisi ja haavoittui yhdeksän.

Kolmas, Gizan pyramideille johtavan tien varressa sijaitsevan poliisiaseman edessä räjähtänyt pommi ei vaatinut kuolonuhreja. Neljäs pommi räjähti vilkasliikenteisellä kadulla, kun turvallisuusjoukkojen ajoneuvoja ajoi ohi. Räjähdys vaati yhden kuolonuhrin. Poliisin mukaan pommi oli rakenteeltaan alkeellinen.

Valtakiistojen repimässä Egyptissä on pelätty levottomuuksien lisääntymistä, koska lauantaina vietetään arabikevään kansannousun kolmatta vuosipäivää. Islamistit suunnittelevat lauantaiksi suurmielenosoitusta hallitusta vastaan.