1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itella irtisanonut lehtien varhaisjakelusopimuksia

Itella on irtisanonut Pohjanmaalla ilmestyvien Pohjalaisen, Vasabladetin ja Keskipohjanmaa-lehden jakelusopimukset. Sopimuksia on irtisanottu myös muualla Suomessa. Johtaja Risto Savikko Itellasta kertoo, että lehtien jakelu on tuottanut Itellalle sellaiset tappiot, että jakelua ei voimassaolleilla sopimuksilla voitu jatkaa. Ilkka-lehden tuore jakelusopimus jää voimaan ja lehden jakelu jatkuu normaalisti.

Kotimaan uutiset
Postilaatikoita Orimattilan Luhtikylässä.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Itellan torstaina julkistama saneerausohjelma vaikuttaa pohjalaislehtien jakeluun tilaajille. Itella on irtisanonut vuoden alusta lähtien Pohjalaisen, Keskipohjanmaa -lehden ja HSS Median lehtien jakelusopimuksen.

Itellan johtajan Risto Savikon mukaan Itellan oli turvauduttava tähän äärimmäiseen tekoon, koska lehtien jakelusta kertyvät tappiot ovat raskaita. Uutta ratkaisua lehtien jakeluun on haettu jo alkuvuodesta ja neuvottelut jatkuvat ensi viikolla. Itellan ja lehtien jakelusopimukset ovat voimassa puolesta vuodesta vuoteen, joten lehtien tulo ei asiakkaille lopu välittömästi.

Kustannuksia alas

Itellan lähtökohta neuvotteluissa on yksiselitteisesti tappioiden vähentäminen. Ratkaisua etsitään kustannusten leikkaamisesta ja jakeluhintojen korotuksesta. Neuvotteluissa on käytävä läpi sekä kaupunkialueiden että taajamien ulkopuolinen jakelu. Neuvotteluja uusista järjesteluistä on käyty ja neuvottelut jatkuvat ensi viikolla.

Ilkka-lehden tuore jakelusopimus jää voimaan ja lehden jakelu jatkuu normaalisti. Ilkan sopimuksessa on Seinäjoen ulkopuolisen maakunnan osalta 20 alueella yhdistetty lehden jakeluun myös muuta postia.

Artikkelia korjattu 24.1. klo 13:45: Viimeisen kappaleen ensimmäinen lause muutettu, koska Ilkan sopimus ei sovellu malliksi uusille sopimuksille.

Lue seuraavaksi