Kymmeniä lapsia tuhkarokkokaranteeniin – rokottamattomuus sulki ulos koulusta

Sammatin kyläkoulussa havaitun tuhkarokkotapauksen myötä havahduttiin siihen, että noin puolet koulun oppilaista ei ole saanut rokotusta tuhkarokkoa vastaan. Noin viisikymmentä lasta on joutunut karanteeniin. Karanteenista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

terveys
Henkilö vetää rokotetta ruiskuun.
Yle

Sammatin vapaassa kyläkoulussa Lohjalla havaittiin tuhkarokkotartunta maanantaina. Sairastunut lapsi ehti olla koulussa tartuttavana muiden lasten seurassa yhden päivän ennen oireiden puhkeamista.

Sammatin kyläkoulun lapsista noin puolet on vailla rokotussuojaa. Myös monet läheisen päiväkoti Pääskynpesän lapsista ovat rokottamatta ikänsä vuoksi.

Kaikkiaan viiskymmentä lasta on päätynyt karanteeniin.

- Ne lapset, joilla on kaksi MPR-rokotetta, ovat saaneet palata kouluun. Muut ovat kotona ja heille on annettu ohjeet, että he eivät saa käydä julkisilla paikoilla ja kyläilyä pitää välttää, Lohjan terveyskeskuksen ylilääkäri Tanja Nummila kertoo.

Rokotetta tarjottu lapsille aktiivisesti

Nummila ei muista toista näin laajaa karanteenitapausta Lohjan alueelta koko uransa ajalta. Rokottamattomille lapsille on nyt aktiivisesti tarjottu rokotetta ja noin kymmenen lasta on sen saanut.

- Olen tyytyväinen, että edes osalle lapsista on saatu antaa rokotus. Valitettavasti se ei auta enää tähän tilanteeseen, mutta jatkossa rokote suojaa heitä, Nummila sanoo.

Nummila kiittelee koulun toimintaa poikkeuksellisessa tilanteessa.

- Koulu on antanut kotona oleville lapsille koulutehtäviä, joten heidän opiskelunsa ei ole katkennut kokonaan.

Karanteenissa olevat lapset saavat palata kouluun 28.1.2014.